Forum: Islam in Nederland: bedreiging? Uitdaging?

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Johannes­academie organiseert op zaterdag 29 mei a.s in Utrecht een forum over Islam in Nederland. Spreker is o.a. Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood Nederland. U bent van harte welkom om aan het forum deel te nemen. In zowel d
20100527moskee1

De Johannesacademie organiseert op zaterdag 29 mei a.s in Utrecht een forum over Islam in Nederland. Spreker is o.a. Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood Nederland. U bent van harte welkom om aan het forum deel te nemen.

In zowel de binnenlandse als in de buitenlandse actualiteit krijgt de Islam op het ogenblik veel aandacht. Toch is diepgaande en degelijke informatie over de Islam moeilijk te vinden. Wat zijn de inhoudelijke verschillen tussen de verschillende richtingen binnen de Islam, en welke invloed hebben ze? Wat voor theologische literatuur wordt gelezen in de Arabische wereld en in Nederland, door de Moslims zélf?

Met name is het spanningsveld binnen de Islam tussen het extremisme en meer gematigde tendensen voor westelijke geïnteresseerden moeilijk te onderscheiden. Hebben de luidruchtige fundamentalisten en extremisten altijd al bestaan, of zijn ze een nieuw fenomeen? En wat is hun toekomst? Maar ook, welke pogingen zijn er van moslims zelf om de Islam te hervormen of opnieuw te interpreteren in de taal van deze tijd en, indien ze bestaan, hebben ze überhaupt kans van slagen?

En tenslotte, hoe is de situatie in Nederland? Wat zijn de verhoudingen tussen fundamentalistische en meer liberale tendensen? Welke rol speelt de diversiteit van ethische afkomst (Turken, Marokkanen, Somaliërs, etc.) ?

Voor het forum op 29 mei heeft de Johannesacademie drie deskundigen uitgenodigd, die ieder op hun eigen gebied hun kennis met ons zullen delen: Prof. Dr. F.A.M. Alting von Geusau is emeritus hoogleraar internationaal recht (Universiteit van Tilburg) en Westelijke Samenwerking (Universiteit Leiden).
Dr. N. Landman, islamoloog
Ir. J. van Voorst, directeur van de Nederlandse vestiging van Kerk in Nood.

Programma

11:00 uur – Verwelkoming door Pater Elias
11:10 uur – Lezing & vragen Dr. F.A.M. Alting von Geusau
12:10 uur – Pauze
12:20 uur – Lezing Dr. N. Landman
13:10 uur – Pauze (lunch)
13:40 uur – Lezing Ir. J. van Voorst
14:30 uur – Pauze
14:45 uur – Vragen & discussie
16:00 uur – Afsluiting

Locatie: Thomas a Kempis LeerhuisStraat: Broerestraat 12 Plaats: 3532 CP Utrecht

Voor deelname wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.