Filipijnse zusters redden vrouwen uit de seksindustrie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Missiezusters in de Filipijnen doorbreken met hun werk de cyclus van mensenhandel van vrouwen die in de prostitutie werken. Door...
230211_zustersfilipijnen

Missiezusters in de Filipijnen doorbreken met hun werk de cyclus van mensenhandel van vrouwen die in de prostitutie werken. Door vriendschappen met de vrouwen aan te gaan proberen de zusters openheid te creëren en een vertrouwensband met ze op te bouwen.De zusters willen vooral de oorzaak van het probleem van prostitutie aanpakken. Armoede zorgt ervoor dat veel vrouwen de prostitutie ingaan.

Verloren schapen

Zuster Irene van de congregatie legt uit: "We hopen dat de vrouwen zich naar ons durven openen, zodat we ze kunnen helpen om uit deze situatie te komen." De zusters werken vanuit het principe dat zij "het hart en de handen van God de Goede Herder zijn en voor Hem op zoek gaan naar de verloren schapen." Het is bittere noodzaak om de vrouwen die slachtoffer van prostitutie zijn te redden. De Filipijnen staan in de top vijf van landen met de meeste tienerprostituees. De prostituees variëren in leeftijd van 15 tot en met 20 jaar. Ook zijn er al eens jonge meisjes van acht jaar aangetroffen in de prostitutie.

Opvanghuis

De vrouwen en meisjes worden gedwongen om voor nog geen € 1,50 per ontmoeting vijf tot tien klanten per avond te hebben. Daarbij worden de meeste vrouwen door hun pooiers ook nog eens gedrogeerd met verdovende middelen om het werk vol te kunnen houden. "We ontdekten dat het kwaad in de samenleving enorm sluw is", zegt zuster Irene. De zusters hebben een opvanghuis. Momenteel zijn er twintig slachtoffers van mensenhandel die gebruik maken van de opvang. "Er zijn zoveel jonge meisjes die onze hulp inroepen, maar er is nergens plek voor hun om heen te gaan. In het opvanghuis willen we ze onvoorwaardelijke liefde en hulp geven. We proberen de liefde van Christus te delen", zegt zuster Irene.

Roze

De congregatie van de Onbevlekte Maria Koninging van de Hemel missiezusters is in 1996 gesticht. Zuster Irene is een stichteres van de congregatie. De congregatie bestaat uit 22 zusters, waarvan drie novicen. Zij leggen bij hun intrede de geloften van armoede, kuisheid, gehoorzaamheid, totale overgave en eindeloze opoffering af. De zusters dragen roze gewaden. Dit doen ze omdat het de "kleur is van vreugde, liefde en het mededogen van God de Herder die we delen met de slachtoffers van de prostitutie." (Bron: KN/CNA)