Filipijnse moslims onthoofden gijzelaar

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Filipijnen zijn geschokt door de tweede onthoofding van een christelijke gijzelaar door moslimstrijders op het eiland Mindanao.
abusayyaf-200-x-155

De Filipijnen zijn geschokt door de tweede onthoofding van een christelijke gijzelaar door moslimstrijders op het eiland Mindanao.

Aanhangers van de terreurbeweging Abu Sajaf onthoofdden dinsdag een gijzelaar nadat zij op Goede Vrijdag een eerste hadden vermoord. Daarmee willen zij in de regio Basilan de bevolking dwingen "revolutiebelasting" te betalen. Voor het leven van een derde gijzelaar wordt gevreesd. De drie zouden lid zijn van een christelijke militie die de islamitische onafhankelijkheidsstrijders zouden hebben aangevallen. Christelijke dorpen op de overwegend islamitische eilanden Mindanao en Jolo zijn overgegaan op het vormen van milities om niet langer speelbal te zijn van islamitische rebellen.

Ook de Kerk beschuldigt Abu Sajaf ervan christelijke dorpen te terroriseren. Bisschop Martin Jumoad heeft de rebellen opgeroepen hun "gruwelijkheden" te staken.

Volgens de Filipijnse marine zouden ook delen van de rebellenbeweging Moro Islamic Liberation Front (MILF) met Abu Sajaf meewerken.

MILF streeft al jaren verregaande autonomie na van de islamitische delen van Mindanao.

Op het eiland Jolo zijn twee medewerkers van het Internationale Rode Kruis ontvoerd door Abu Sajaf. Het gaat om een Zwitser en een Italiaan, die al sinds 15 januari ontvoerd zijn. Een derde gijzelaar, een Filipijnse, werd onlangs totaal onverwacht vrijgelaten.

Bron: KN/KNA