Filipijnse moslims laten eis onafhankelijkheid vallen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na 40 jaar oorlog heeft het Moro Islamitisch Bevrijdings Front (MILF) zijn eis van onafhankelijkheid op het eiland Mindanao laten vallen.
film-200-x-148

Na 40 jaar oorlog heeft het Moro Islamitisch Bevrijdings Front (MILF) zijn eis van onafhankelijkheid op het eiland Mindanao laten vallen.

Al jaren streven de islamitische rebellen naar onafhankelijkheid en een autonome islamitische staat op het eiland Mindanao (Filipijnen). Het nieuws van de verandering in houding kwam na een ontmoeting in Kuala Lumpur van vertegenwoordigers van de MILF en van de Filipijnse regering die vorige week onderhandelden over de eis. Enkele weken geleden wees de rebellengroep nog een conceptvoorstel van de Filipijnse regering af waarin versterking van autonomie werd toegezegd,

De hoofdonderhandelaar van de MILF zei: "tot op dit moment heeft de MILF niet zijn aspiraties laten vallen en we hebben keer op keer verklaard dat de MILF niet langer onafhankelijkheid nastreeft als oplossing voor Mindanao." In plaats daarvan zijn wij voor "een a-symetrisch model, een staat en deelstaat oplossing." De verdere afhandeling van de besprekingen zal nu moeten wachten tot na de verkiezingen van 10 mei.

De hoofdonderhandelaar van de regering noemde de beweging van de rebellen een "welkome ontwikkeling"in de richting van vrede. De adviseur van de Filipijnse president aangaande het vredesproces, minister Annabelle T. Abaya, zei dat haar was verzekerd dat de MILF "respect heeft voor de processen en stappen" die de regering onderneemt om een definitieve oplossing voor Mindanao te vinden.

De laatste 40 jaar is het overwegend islamitisch zuidelijk eiland Mindanao het toneel geweest van gevechten tussen het Filipijnse leger en de rebellerende moslims. Als gevolg van het geweld zijn 750.000 christenen en moslims op de vlucht geslagen. Ook op dit moment zijn er nog 100.000 vluchtelingen.

De katholieke Kerk en de moslims hebben in een Bischoppen-Ulama Forum eveneens besprekingen gehouden over het conflict. In september 2009 zijn de regering en het MILF onderhandelingen begonnen in Kuala Lumpur om een oplossing dichterbij te brengen. (AsiaNews)