Filipijnse bisschoppen roepen op tot gebed

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Voorzitter van de Bisschoppelijke Vergadering heeft een hoopvolle boodschap voor een land dat is verwoest door wat het hoofd van het Rode Kruis "totale chaos" noemt. Er zijn naar (voorlopige) schatting enkele duizenden...
tn_ACN-20131119-02755

De Voorzitter van de Bisschoppelijke Vergadering heeft een hoopvolle boodschap voor een land dat is verwoest door wat het hoofd van het Rode Kruis "totale chaos" noemt. Er zijn naar (voorlopige) schatting enkele duizenden slachtoffers gevallen. De Aartsbisschop van Seoul (Zuid-Korea toont zich solidair door te bidden en bij te dragen aan noodhulp. Haiyan / Yolanda is aangekomen in Vietnam, maar reeds in kracht verminderd tot een tropische storm.

Manila (AsiaNews) "Een tyfoon of overstroming zal nooit sterker zijn dan de Filippijnse bevolking; de ramp die het midden van de Filippijnen heeft verwoest, mag dan wel de grootste zijn die ooit is voorgekomen, maar het geloof in God is sterker. "Deze hoopvolle boodschap had de Voorzitter van de Filippijnse Bisschoppelijke Vergadering, Mgr. Jose Palma, voor een land dat door Haiyan op zijn knieën is gedwongen. Ondertussen blijven reddingsbrigades zoeken naar overlevenden en zijn er al meer dan duizenden doden geteld. Het hoofd van het Filippijnse Rode Kruis noemde de verwoesting door de tyfoon (die in de archipel is omgedoopt tot Yolanda) "totale chaos". Bij het Angelus riep Paus Franciscus op tot gebeden en "concrete hulp" voor de Filippijnse bevolking. De Aartsbisschop van Seoul, Mgr. Andrew Yeom Soo-Jung, heeft zijn deelneming betuigd aan de Aartsbisschop van Manila, Kard. Luis Antonio Tagle, en hem verzekerd van de gebeden van de Zuid-Koreaanse Katholieken. Het Aartsbisdom van Seoul heeft ook 50.000 Dollar geschonken voor noodhulp, naast nog een speciale collecte die zondag 24 november in alle parochies is gehouden.

Volgens de eerste berichtgevingen zijn alleen al in Tacloban (de hoofdstad van Leyte, een Filippijns eiland, met 200.000 inwoners, ongeveer 600 km. ten zuidoosten van Manila), enkele duizenden mensen omgekomen, en moeten er in de andere steden die door de tyfoon zijn getroffen, naar schatting honderden slachtoffers gevallen zijn. Volgens de Filippijnse Raad voor Rampenbestrijding (NDRRMC) zijn bijna een miljoen gezinnen getroffen, wat neerkomt op meer dan vier miljoen mensen. En volgens Unicef bevinden zich daaronder meer dan 405 duizend kinderen.

In verschillende delen van de Filippijnse archipel zijn huizen, scholen en zelfs een luchthaven vernield of zwaar beschadigd. Het internationale reddingsapparaat is in gang gezet, maar het is nog steeds erg moeilijk om de meest afgezonderde en vergelegen gebieden te bereiken, waarvan bovendien nog niet duidelijk is wat de tyfoon er heeft aangericht. De Filippijnse Regeringsvertegenwoordiger in het Verenigd Koninkrijk wees erop dat "zo’n grote storm nooit eerder is voorgekomen". In het oosten van Leyte, waar de nood het hoogst is, worden de meeste reddingspogingen gedaan. Ongeïdentificeerde slachtoffers worden in massa’s tegelijk begraven.

Ondertussen doet de Filippijnse Katholieke Kerk een dringend verzoek aan de bevolking om in deze tijd van tegenspoed moed en geloof te houden. Aartsbisschop Palma merkt op dat "geen onheil of natuurramp de vlam van onze hoop kan doven". De Prelaat verzekert de aanwezigheid en deelname van de hele Bisschoppelijke Vergadering in deze tijd van beproeving, en roept de gelovigen op om zich tot God te wenden "in deze tijd van nationale onheil", zoals elke Filippijn dat ‘sinds 400 jaar" al heeft gedaan. Van 11 tot 19 november is er in heel het land een Noveen gebeden voor de slachtoffers van tyfoon Yolanda, alsmede voor die van de aardbeving waardoor onlangs hetzelfde gebied werd getroffen. Elke H.Mis en elk gebed zal worden opgedragen aan de doden en steun zal worden gegeven aan hun familie. Ten slotte zijn alle parochies uitgenodigd om geld in te zamelen voor noodhulp en herstelwerkzaamheden.

Bron: AsiaNews

Foto: Caritas Filipijnen (fotograaf: Eoghan Rice/Trë³caire)

Vertaling: Camiel Donkers