Filipijnse bisschoppen laken aanvallen leven

dinsdag, 20 september 2016
Nieuws
Alle aanvallen op het menselijk leven, van abortus tot terreurdaden, zijn zonden die “de hemel schreien om goddelijke rechtvaardigheid”.

Dat schrijven de Filipijnse bisschoppen in een boodschap bij gelegenheid van het feest van Onze Lieve Vrouw van Smarten dat op 15 september wordt gevierd. Daarin spreken de bisschoppen hun zorg uit over de recente escalatie van geweld in hun land.

350 doden per week
In de afgelopen tien weken zijn 3500 mensen vermoord. Onder hen waren 1400 vermeende drugsdealers die door de politie werden doodgeschoten. Op 2 september doodde een bom in de stad Davao veertien mensen. Zestig raakten gewond. De “menselijke waardigheid moet altijd beschermd worden”, aldus mgr. Socrates Villegas, voorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie. “De waardigheid van iedere menselijke persoon blijft ondanks de littekens van misdaad en zonde.”

Stop de moorden
Eind augustus deed de aartsbisschop van Lingayen-Dagupan een oproep om een eind te maken aan de reeks moorden op smokkelaars zoals door president Rodrigo Duterte wordt verlangd. De bisschoppen hebben de familieleden van de slachtoffers gevraagd geen wraak te zoeken en de gang van zaken niet te verwarren met het rechtssysteem. In de verklaring wijzen de bisschoppen erop dat drugsverslaafden “zieke broeders zijn die genezing nodig hebben.” “Zij verdienen een nieuw leven, niet de dood”, aldus mgr. Villegas. “Zij mogen zich hebben gedragen als tuig en uitschot, maar de reddende liefde van Jezus Christus gaat vooral uit naar hen. Geen man of vrouw is ooit Gods liefde onwaardig.”

Hoorzitting senaat
Op dit moment houdt de Filipijnse Senaat hoorzittingen over het optreden van president Duterte. Daarbij werd onder meer een voormalig lid van een doodseskader gehoord die getuigd heeft medeverantwoordelijk te zijn voor meer dan duizend moorden. Die zouden zijn gepleegd in opdracht van Duterte toen deze nog burgemeester van Davao was.

Bron: AsiaNews; foto: AP