fbpx

Filipijnen: verbroedering temidden van kwaad

dinsdag, 06 juni 2017
Nieuws
ACN-20170601-55607

Enkele dagen nadat een aan Islamitische Staat gelieerde groep 15 mensen ontvoerde uit een kerk in Marawi, Filipijnen, heeft de terroristische groep een video gepubliceerd die de vernietiging van een Katholieke kerk laat zien. De priester en zijn parochianen worden nog steeds gegijzeld. Inmiddels verschijnen in Filipijnse media ook verhalen van Moslims uit Marawi die Christenen met gevaar voor eigen leven beschermden tegen de terroristen.

De aan Islamitische Staat-gelieerde militanten namen op 22 en 23 mei een katholieke priester en een groep kerkgangers gevangen, die ze dreigen te doden als leger haar huidige offensief niet stopt. Ze staken ook de katholieke kathedraal van Marawi in brand.

Farida, een moslim eigenaar van een winkel in Marawi, had geen andere keuze dan om de terroristen op 24 mei haar winkel te laten plunderen. Toen de gewapende mannen hun aandacht echter verlegden naar haar 13 werknemers die in een hoek van de winkel schuilden, keek Farida de mannen recht in de ogen en vertelde hun in Maranao: "Je moet me eerst vermoorden voordat je ze zelfs aanraakt." De terroristen, merendeels in hun tienerjaren, voelden de ernst van Farida’s opvatting en hebben zich tevreden gesteld met hun buit. Farida wist dat ze zo’n extreme maatregel moest nemen om interactie tussen de gewapende mannen en haar werknemers te voorkomen. De meesten waren christelijke migranten uit nabijgelegen provincies die vaak al een decennium voor Farida werkten. Als de gewapende mannen met hen hadden gesproken, zouden ze direct ontdekt hebben dat deze Christenen waren. Zij zouden met hun families zijn meegenomen.

Nadat de terroristen waren gevlucht, heeft Farida haar werknemers in het huis van een familielid verborgen. Zij benaderde een oom om de ontsnapping van haar christelijke werknemers per boot over het Maranao-meer te regelen en daarna naar de stad Iligan. Het verhaal van Farida is gepubliceerd door de Filippijnse Daily Inquirer (PDI), een van de meest gerenommeerde kranten van de natie.

Vorige week publiceerde Kerk in Nood reeds een interview met de bisschop van Marawi, Edwin dela Peña (MSP), over de situatie in de stad en de relatie tussen de Kerk en Moslimpartners in de stad.

Lees hier het uitgebreide en verhelderende interview met bisschop dela Peña.