Filipijnen: ruim 20 000 deelnemers aan protestmars

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Meer dan 20.000 mensen zijn in drie Filipijnse steden de straat opgegaan om te protesteren voor een grondig onderzoek naar de onlangs gepleegde moord op...

Meer dan 20.000 mensen zijn in drie Filipijnse steden de straat opgegaan om te protesteren voor een grondig onderzoek naar de onlangs gepleegde moord op de Italiaanse missionaris Fausto Tentorio. De demonstranten eisten van de overheid een einde aan de straffeloosheid die lijkt te gelden voor moord.

‘Rechtvaardigheid’

De protestmars "Gerechtigheid en Vrede" was georganiseerd door een samenwerkingsverband van verenigingen, maatschappelijke organisaties en religieuze congregaties. Er liepen onder meer boeren, priesters, zusters en drie Bisschoppen van verschillende denominaties mee. De demonstranten droegen spandoeken met daarop leuzen als "rechtvaardigheid en transparantie".

Leger

Volgens een van de organisatoren van de mars, zuster Julita Encamacion, zou uit getuigenverklaringen blijken "dat het leger bij de moord betrokken is". De zuster vraagt de overheid "meer inzet voor een grondig onderzoek naar de verantwoordelijken voor de dood van pater Fausto". In de regio waar de pater werd vermoord zijn de afgelopen maanden meer slachtoffers gevallen, onder wie de leider van de boerenbond. "Wij eisen gerechtigheid en transparantie", zegt Encamacion. "Het voorbeeld van pater Fausto geeft ons kracht en met hulp en genade van de Heilige Geest zullen wij ons blijven verenigen in protest voor rechtvaardigheid."

De mars eindigde bij de kathedraal van Kidapawan, waar het stoffelijk overschot van pater Tentorio ligt opgebaard. De mensen verenigden zich in stilte en gebed, als afsluiting vierde men de H. Mis.

(Bron: KN/AgenziaFides/CC)