Fatwa bedreigt Irakese Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Terwijl de Syrisch-Katholieke Christenen van Irak de plechtige herinzegening van hun Kathedraal in Bagdad vierden, sprak een radicale sji"itische Moslimleider...
20121218_Irak01

Terwijl de Syrisch-Katholieke Christenen van Irak de plechtige herinzegening van hun Kathedraal in Bagdad vierden, sprak een radicale sji"itische Moslimleider ernstige dreigementen tegen hen uit, meldt AsiaNews.

 

Zaterdagochtend verrichtte Curiekardinaal Leonardo Sandri, Prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, de herinzegening van de Syrisch-Katholieke Kathedraal in Bagdad. Die was 31 oktober 2010 het toneel van een zware aanslag op de Christelijke gemeenschap door leden van Al Qaida. Daarbij werden twee priesters en vijftig gelovigen in koelen bloede vermoord.

"Islam of de dood"

Twee dagen voor de plechtigheden had het Egyptische televisiestation Al Baghdadia een interview uitgezonden met een radicale Irakese sji"itische Moslimleider. Ayatollah Ahmad Al Hassani Al Baghdadi sprak daarin een fatwa uit tegen Christenen in Irak. Na ze te hebben uitgemaakt voor "polytheïsten" en "vrienden van de zionisten" benadrukte hij dat ze moeten kiezen "voor de Islam of de dood", terwijl "hun vrouwen en dochters rechtmatig kunnen worden beschouwd als vrouwen van Moslims".

Al Baghdadi staat bekend om zijn "jihad" standpunten en voor het aanvallen van de Amerikanen in het verleden tijdens hun aanwezigheid in het land. Momenteel woont hij in Syrië waar hij de gewapende oppositie steunt.

Ernstig

Katholieke bronnen in de hoofdstad hebben tegenover AsiaNews gezegd dat het om "een zeer ernstige fatwa" gaat, maar dat "het onwaarschijnlijk is dat mensen zich er erg ongerust om maken".

De overheid heeft "aandacht" voor dit soort verklaringen door extremisten, maar het is mogelijk dat deze woorden "paniek kunnen veroorzaken in sommige delen van de hoofdstad" waar nog maar "zeer weinig" Christenen wonen.

Offers

Zaterdagmorgen zegende Kardinaal Leonardo Sandri de herstelde Syrisch-Katholieke Kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand opnieuw in.

In zijn homilie herinnerde de Kardinaal direct aan het "getuigenis van veel van onze broeders en zusters" die "voorgegaan door twee jonge en heldhaftige priesters" voor altijd verenigd "hun leven geven voor Jezus Christus." Hij benadrukte de "eervolle offers" die de heropening van de Kathedraal mogelijk hebben gemaakt. Door de troost en hoop "moedigt de Heer oosterse Christenen, en vooral die van Irak, aan om eensgezindheid en getuigenis te stimuleren."

Groet van de Paus

Kardinaal Sandri bracht ook een speciale groet van Paus Benedictus XVI over. Hij bad de Heer dat "de tranen die op deze heilige plaats vergoten zijn, uitgroeien tot het goede zaad van gemeenschap en getuigenis en veel vrucht zullen dragen."

 

Bron en foto: AsiaNews