Familie vergeeft afhakken van hand

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De familie van een professor in Zuid-India wiens hand afgehakt is, waarschijnlijk door fundamentalistische moslims, hebben de daders vergeven. Professor TJ Joseph werd zondag 4 juli aangevallen door acht mannen toen hij...
islam_symbol_sword1-300x290-200-x-193

De familie van een professor in Zuid-India wiens hand afgehakt is, waarschijnlijk door fundamentalistische moslims, hebben de daders vergeven.

Professor TJ Joseph werd zondag 4 juli aangevallen door acht mannen toen hij met zijn moeder en zuster terugkeerde van de kerk. De politie gaat ervan uit dat Joseph werd aangevallen omdat hij de islam beschuldigd zou hebben in een examenpapier. Hij verblijft voor genezing van de wonden in een ziekenhuis te Muvattupuzha in de deelstaat Kerala. Twee activisten van het islamitische Muslim Popular Front of India zijn in verband met de overval gearresteerd

Ten tijde van de aanval was de professor van zijn positie aan het katholieke Newman college ontheven en er liep een onderzoek tegen hem wegens mogelijke blasfemie. In maart zou hij de profeet Mohammed schriftelijke beledigd hebben, hetgeen zijn familie absoluut ontkent. De aanval is door de regering van de deelstaat en verschillende moslimorganisaties veroordeeld. Zij wijzen er bovendien op dat dergelijke incidenten uiterst zelden voorkomen in Kerala.

"Mijn vader ligt nog altijd op de intensive care, maar de familie vergeeft zijn aanvallers," maakte dochter Amy bekend op de BBC. "Hij heeft zijn rechterarm onder de elleboog verloren en heeft nog medische behandeling nodig. Wij denken dat de aanval gepleegd werd op grond van een misverstand. Het examenpapier bevatte geen enkele denigrerende verwijzing naar de profeet."

De zuster van Joseph, een vrouwelijke religieuze maakte de aanval met een bijl, messen en benzinebom mee. "Ze mishandelden ook onze 83-jaar oudere moeder," vertelt ze. Beide vrouwen hebben lichte verwondingen. Haar broer was al drie maal bedreigd naar aanleiding van de vermeende belediging. Er ontstonden woedende protesten in verschillende moslimorganisaties nadat de kwestie rond het examenpapier zich in maart voor het eerst voordeed. Enkele mensen liepen verwondingen op in gevechten met de politie. Professor Joseph werd in april gearresteerd en enige tijd vastgehouden. (Bron: BBC)