Extremistische moslims tegen overheid Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Radicale islamisten hebben in twee noordelijke deelstaten van Nigeria regeringsgebouwen aangevallen. Een dag eerder waren al onlusten onstaan in een derde deelstaat in de regio. De rellen worden veroorzaakt door een groep extremistische moslims die is on
nigeria-unrest

Radicale islamisten hebben in twee noordelijke deelstaten van Nigeria regeringsgebouwen aangevallen. Een dag eerder waren al onlusten onstaan in een derde deelstaat in de regio. De rellen worden veroorzaakt door een groep extremistische moslims die is ontstaan rond de geestelijke leider Mohammed Yusuf uit Maiduguri, hoofdstad van de provincie Borno.

Er zijn spanningen ontstaan tussen volgelingen van Yusuf en overheidsfunctionarissen. Onlangs viel politie gebouwen binnen die gebruikt worden door volgelingen van Yusuf, na door de plaatselijke bevolking getipt te zijn. Daarbij werden wapens en munitie weggehaald.Al eerder werd melding gemaakt van dreigingen van Yusuf dat hij de politie zou aanvallen nadat enkele van zijn volgelingen in juni bij een begrafenis waren gedood. Maar de wortel van het conflict ligt enkele jaren terug. Ondanks het feit dat 12 deelstaten in het noorden de islamitische sharia-wetgeving hebben ingevoerd, zijn radicale moslims als Yusuf van mening dat hun regeringen te zeer beïnvloed worden door de westerse liberale moraal.Vanuit deze gedachtengang heeft hij westerse onderwijsinstellingen zoals de universiteit van Maiduguri bekritiseerd en ze verboden. Zijn ideeën werden door een aantal universiteitsstudenten overgenomen, die vervolgens de universiteiten verlieten om zich bij de beweging rond Yusuf aan te sluiten.Deze aanhangers hebben de ideeën van Yusuf naar buurlanden verspreid. Voor de meeste plaatselijke moslims is de boodschap van de beweging te radicaal. Zij stonden dan ook niet toe dat Yusuf en zijn aanhang hun moskeeën gebruikten en riepen hulp van de overheid in. Verschillende moslimorganisaties verwerpen het gedachtegoed van de groep. De katholieke Kerk heeft naar aanleiding van de geweldsgolf gezegd dat Nigeria op weg is naar Talibanisering van het land. Tot nu toe waren de aanvallen van extremistische moslims uitsluitend op christenen gericht. Maar er zijn nieuwe radicale groepen onstaan die alles wat westelijk is aanvallen en zelfs confrontaties met andere moslims zoeken.

Bron: KN / BBC