Extra steun voor Pakistan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kerk in Nood heeft extra noodhulp beschikbaar gesteld voor mensen in de zwaarst door overstromingen getroffen gebieden in Pakistan. De hulporganisatie heeft...
20100906pakistansindh03

Kerk in Nood heeft extra noodhulp beschikbaar gesteld voor mensen in de zwaarst door overstromingen getroffen gebieden in Pakistan.

De hulporganisatie heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de zuidoostelijke provincie Sindh. Dat is bijna een verdubbeling van het bedrag dat Kerk in Nood al eerder ter beschikking had gesteld. In totaal heeft zij 105.000 euro uitgetrokken voor noodhulp.

Basisbehoeften

De provincie Sindh is het zwaarst getroffen door de overstromingen. De noodhulp zal vooral worden besteed aan basisbehoeften als meel, bakolie en suiker en voor waterzuiveringsnetten en muskietennetten.

Volgens bisschop Max Rodrigues van Hyderabad moet de hulp ten goede komen aan maximaal 10.000 mensen in de zwaarst getroffen gebieden Sukkur, Kandhot, Kashmore en buiten Hyderabad gelegen gebieden.

Epidemieën

In zijn schriftelijk verzoek om hulp waarschuwt bisschop Rodrigues voor dreigende hongersnood, een "torenhoge inflatie" en uitbraak van een cholera-epidemie als gevolg van ondervoeding en vervuild drinkwater.

"Wij gaan een zware tijd tegemoet. Aangezien miljoenen mensen alles verloren hebben en geen stuiver meer bezitten, er hongersnood dreigt. De nasleep van de overstromingen kan nog erger worden dan de overstromingen zelf. God sta ons bij."

Nachtmerrie

De bisschop geeft een indringend verslag van bijna wanhopige pogingen om de zwaarst getroffen gebieden te voorzien van hulp en steun.

"Op de terugweg zagen we vele dorpjes en uitgestrekte gebieden onder water staan en mensen die waren gevlucht voor de overstromingen zittend op hoger gelegen gronden langs de snelweg zonder voedsel en onderdak, in afwachting van hulp."

Het beschrijven taferelen van vluchtende mensen in aantallen "die hun weerga in onze geschiedenis niet kennen". "De pijnlijke aanblik van de geheel ondergelopen stad Sujawal waar legerboten achtergebleven mensen redden staat op ons netvlies gebrand."

Totale verwoesting

Met 91 beschadigde of verwoeste bruggen zijn de meeste getroffen gebieden vrijwel onbereikbaar geworden. "De omvang van deze ramp is zo onvoorstelbaar dat het onmogelijk leek alle slachtoffers van de ramp te bereiken."

Toch is hij er met steun van de diocesane hulporganisaties in geslaagd een task force samen te stellen die erin geslaagd is voedsel, zeep, water en muskietennetten aan de meest getroffen mensen te verstrekken.

Vrijwilligers

De bisschop beschrijft hoe de twee vrouwelijke religieuzen Nargis en Rosie aan de St.-Mary’s High School in Sukkur teams van vrijwilligers samenstelden die honderden mensen van een warme maaltijd en water hebben voorzien.

Mgr. Rodrigues zegt dat dankzij de steun van Kerk in Nood deze hulpprogramma’s kan uitbreiden naar de gebieden in het verre zuiden van de provincie.

Wanbeleid

Het verslag van de bisschop komt te midden van toenemende verklaringen over weigering van de Pakistaanse overheid om de stroomgebieden van de Indus waar religieuze minderheden wonen beter tegen hoog water te beschermen. Kerk in Nood heeft die informatie vanuit zeer betrouwbare bronnen.

Het gaat vooral om gebieden waar veel hindoes, sikhs en christenen wonen.

Vorige week meldde het missiepersbureau Fides dat minstens vijftien mensen zijn verdronken nadat een lokale politicus een waterstroom had laten ombuigen naar een christelijk dorp om zijn eigen grondbezit te ontzien. Het dorp Khokharabad, waarvan de bevolking niet tevoren was gewaarschuwd, is door de watervloed weggevaagd. 377 mensen raakten dakloos en de oogst is verloren gegaan.

Slachtoffers

Volgens officiële cijfers van de overheid zijn er als direct gevolg van de overstromingen 1.650 mensen omgekomen. Daarvan vielen 1.100 in de provincie Sindh. In de provincie zijn 500.000 mensen direct getroffen door de overstromingen.

Hulp

Naast de € 50.000 voor Sindh heeft Kerk in Nood € 25.000 beschikbaar gesteld voor slachtoffers in het in zuidelijk Punjab gelegen Multan, € 15.000 voor Quetta in de provincie Baluchistan en € 15.000 voor de westelijk van hoofdstad Islamabad gelegen stad Nowshera. (Bron: Kerk in Nood)