Europees parlement spreekt zich uit voor Christenen in Egypte en Maleisië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin Egypte en Maleisië worden opgeroepen de Christenen binnen hun grenzen beter te beschermen.
europees-parliament

Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin Egypte en Maleisië worden opgeroepen de Christenen binnen hun grenzen beter te beschermen.

Aanleiding voor de resolutie was een aanval die op 6 januari werd gepleegd op een Koptische kerk in het zuiden van Egypte. Die aanval kostte aan zes Koptische Christenen het leven. De omgekomen Christenen waren net uit de Kerstnachtmis gekomen. De Kopten vieren Kerst bijna twee weken later dan veel andere Christenen. Volgens één van de indieners van de resolutie heeft onderdrukking van Christenen in Egypte een structureel karakter en maakt de Egyptische regering hiertegen onvoldoende een vuist. ,,Koptische Orthodoxe christenen, maar ook Katholieke en Protestantse Christenen en ook Joden, worden in Egypte structureel achtergesteld. Moslims die bijvoorbeeld Christen worden, blijven onderdrukt. Dat blijkt uit hun identiteitspapieren: daarin blijft dan toch staan dat ze Moslim zijn, want geloofsafval is bij wet verboden. Ook tegen deze vorm van discriminatie spreekt de EP-resolutie zich uit.”

In Maleisië wil de overheid Katholieken en andere Christenen verbieden het woord ‘Allah’ te gebruiken, als het over God gaat. Dit woord wordt echter al eeuwenlang gebruikt door lokale kerken, net als bijvoorbeeld in Indonesië. Ook zijn Christelijke kerken in Maleisië doelwit geweest van aanvallen.

Er wordt verwacht dat de regeringen in Egypte en Maleisië de uitspraak van het Europarlement serieus nemen, temeer daar de Europese Unie een belangrijke handelspartner is van beide genoemde landen.

Bron: ND / Aina News