EU waakt over referendum Sudan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Leden van het Europees Parlement hebben gedebatteerd over de gevolgen van het aanstaande referendum in het zuidelijke deel van Soedan met Britse diplomaat Rosalind Marsden , de nieuwe speciale vertegenwoordiger voor Sudan van de Europese Unie. Marsden nam
20101004sudan01

Leden van het Europees Parlement hebben gedebatteerd over de gevolgen van het aanstaande referendum in het zuidelijke deel van Soedan met Britse diplomaat Rosalind Marsden, de nieuwe speciale vertegenwoordiger voor Sudan van de Europese Unie. Marsden nam 1 september de functie over van de Deen Torben Brylle. Voorheen was ze drie jaar Britse ambassadeur in Sudan. Volgens mevrouw Marsden zijn "de komende maanden beslissend voor de toekomst van Soedan. Deze tijd is ook bepalend of Sudan duurzame vrede zal kennen ". "De EU moet haar aandacht blijven richten op Darfur, maar zonder voorbij te gaan aan het oostelijk deel van Soedan", voegde ze eraan toe .

Véronique De Keyser , EU-verkiezingswaarnemer bij de jongste presidentsverkiezingen, vroeg haar naar de gevolgen van een mogelijke opsplitsing van het land. Volgens Marsden zijn drie punten van wezenlijk belang voor de toekomst van Sudan: het bereiken van een akkoord over verdeling van de olieopbrengsten, over burgerschap en regelingen voor de tijd na de volksstemming. Over het lot van Zuid- Sudanese inwoners in het Noorden, zei ze: "Het is belangrijk erop aan te dringen dat de partijen alles in het werk stellen om te komen tot een akkoord over deze kwestie, zodat individuen niet het doelwit van geweld worden." Gevraagd naar de gevolgen van het Internationaal Strafhof en de aanwezigheid van president a-Bashir op de top van de EU met Afrikaanse landen, verzekerde Marsden dat de EU de rechter consequent had ondersteund. Ook zei ze niet geaarzeld te hebben om dat standpunt naar voren te brengen toen Bashir onlangs Kenia bezocht.

Verstoren

Ondertussen heeft een machtig stamhoofd gedreigd dat zijn stamleden het voor het zuiden cruciale referendum zullen verstoren als zij geweerd worden van deelname aan de volksstemming. De Messeriah stam komt uit Abvei, en regio die rijk is aan olie en vruchtbare weidegronden op de grens tussen Noord en Zuid-Sudan. Inwoners in het zuiden zijn van mening dat de stamleden er recht op hebben hun vee in het zuiden te laten grazen, maar dat ze niet mogen deelnemen aan het referendum.