"EU reageert te zwak op christenvervolging"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De reactie van de Europese Unie op de christenvervolging in Irak, Egypte en andere landen is te zwak. Dat vindt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini. "We hebben nog niet begrepen.
20110117Frattini01jpg

De reactie van de Europese Unie op de christenvervolging in Irak, Egypte en andere landen is te zwak. Dat vindt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini. "We hebben nog niet begrepen dat godsdienstvrijheid de voorwaarde is om ons in vele andere vrijheden te kunnen verheugen", aldus Frattini.Tegelijk gaf de politicus aan dat het grote fouten zijn, religie en godsdienstvrijheid als privékwesties te zien. "Wanneer een samenleving als de Irakese, die ooit religieus multicultureel was, religieus monocultureel moet worden, dan verzwakt dat de samenleving, dan schaadt het haar."

Frattini vindt het een juist teken dat paus Benedictus XVI begin dit jaar de internationale statengemeenschap opriep tot meer bescherming van christenen. De paus is een morele autoriteit en mag niet relativistisch praten, aldus de minister. "Zijn boodschap moet absoluut zijn." Politici moeten daarentegen "de dialoog tussen de verschillende regeringen bevorderen". Daarom is Frattini voor een EU-lidmaatschap voor Turkije. "Juist omdat voor mij de christelijke identiteit van Europa zo sterk en helder is, zeg ik dat ook een islamitisch land dat de mensenrechten respecteert, lid van de EU kan zijn." (bron: KNA)