EU kent prijs toe aan Iraanse dissidenten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee Iraanse dissidenten, Nasrin Sotoudeh en Jafar Panahi, hebben de Sakharov gewonnen die de Europese Unie sinds 1988 elk jaar toekent aan die personen die zich inzetten voor het beschermen van de Rechten van de Mens...
20121029Iran01

 

 

Twee Iraanse dissidenten, Nasrin Sotoudeh en Jafar Panahi, hebben de Sakharov gewonnen die de Europese Unie sinds 1988 elke jaar toekent aan die personen die zich inzetten voor het beschermen van de Rechten van de Mens.

De twee activisten delen het bedrag van € 50.000,00 dat aan winnaars uitgekeerd wordt. Nasrin Sotoudeh is een advocaat die oppositie- en mensenrechtenactivisten verdedigt, zoals bijvoorbeeld de Nobelprijswinnaar in 2003, Shirin Edabi. Zij werd in 2010 opgepakt op beschuldiging van samenzwering en propaganda tegen de staat en zit sindsdien in de beruchte Evin-gevangenis. Onlangs riep ze op tot een hongerstaking om te protesteren tegen de mishandeling waaraan haar echtgenoot en twee kinderen blootgesteld worden.

Huisarrest

"Ik weet," schreef ze in een brief aan haar kinderen, "dat jullie water nodig hebben, een woning, een gezin, ,liefde en bezoek van je moeder." Dit laatste is een verwijzing naar het verbod op het ontvangen van bezoek , inclusief familieleden, dat haar kinderen opgelegd was nadat ze geweigerd had een boerka te dragen. De regisseur Jafar Panahi heeft de prijs gekregen vanwege zijn films over het leven in Iran en daarmee een verbod daarop negeerde. Zijn documentaire "This is not a film" (dit is geen film) was het land uitgesmokkeld in een USB-stick die verborgen was in een cake. Sinds 2010 zit hij in huisarrest en is het hem verboden films te maken. Bij het uitreiken van de prijs zei de voorzitter van het Europees parlement: "deze toekenning is een boodschap van solidariteit en erkenning voor een vrouw en een man die niet gebogen hebben uit angst voor intimidatie en die besloten hebben het belang van hun land te stellen boven hun eigen belang".

Bron: AsiaNews

Foto: David Holt