Etnische strijd in Nepal

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Voormannen van Christenen, Boeddhisten en moslims in Nepal hebben een oproep gedaan op stamleiders om "onmiddellijk te stoppen met geweld tussen etnische groepen en zich in te zetten voor vrede in het land. De oproep komt nadat verschillende stammen het
20120521nepal01

Voormannen van Christenen, Boeddhisten en Moslims in Nepal hebben een oproep gedaan op stamleiders om "onmiddellijk te stoppen met geweld tussen etnische groepen en zich in te zetten voor vrede in het land. De oproep komt nadat verschillende stammen het proces om te komen een grotere bescherming in de grondwet, die op 28 mei in werking moet treden, hebben gedwarsboomd.

Religieuze leiders doen een beroep op stammen elkaar te respecteren en vreedzaam samen te leven na 11 jaar etnische burgeroorlog. Nu de datum nadert waarop de grondwet in werking treedt, proberen Nepalese etnische groeperingen de nieuwe staatsinstellingen in hun voordeel vorm te geven. De afgelopen week waren er confrontaties tussen stammen die voor federalisme zijn en hindoes die zich verzetten tegen opdeling van het land langs etnische lijnen. De politie arresteerde 50 mensen. In het weekend begonnen duizenden stamleden aan een algemene staking in de vallei van Kathmandu, die met grote waarschijnlijkheid naar de rest van het land kan overwaaien. Om verdere interetnische strijd te vermijden heeft de regering troepen naar het centrum van hoofdstad Kathmandu en andere gebieden met een risico van geweld gestuurd .

Premier Baburam Bhattarai kondigde daarnaast een staat van streng toezicht af. Ook maakte hij bekend dat scholen en veel openbare gebouwen gesloten zouden blijven. In sommige steden sloten multi-etnische veiligheidsteams zich aan bij de politie. Mgr. Anthony Sharma, aartsbisschop van Kathmandu, zei dat door de algemene staking duizenden mensen honger zouden leiden. In het westen zullen veel dorpen in de Himalaya geen voedsel, medicijnen en drinkwater ontvangen.

‘sektarisch geweld heeft geen zin. Het heeft nooit iets goeds gebracht," zei hij. "Op dit historisch moment moet de mensen van verschillende religies toleranter zijn en niet elkaar bevechten." Daarmee is Nazrul Huseein, hoofd van de Islamitische Federatie van Nepal, het eens. "Eeuwenlang hebben de verschillende culturen in het land in harmonie geleefd. Zo"n co-existentie is alleen mogelijk door vreedzame dialoog tussen de verschillende etnische groepen, die politici moeten ondersteunen."

 

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews