Wegens een liturgische viering dreigt voor 35 Ethiopische Christenen in Saoedi-Arabië volgens Human Rights Watch uitwijzing. De Christenen, van wie 29 vrouw zijn, waren reeds op 15 december door de godsdienstpolitie in Jeddah opgepakt. Dat deelde de mensenrechtenorganisatie maandag mee in het Libanese Beiroet .
Twee van de vrouwen zouden gedwongen zijn zich voor een vrouwelijk lid van de politie uit te kleden en een onderzoek van haar genitaliën te ondergaan. Een van opgepakten vertelde dat de mannen tijdens gevangenschap in Buraiman mishandeld waren en uitgescholden voor "ongelovigen". De Ethiopische Christenen vertelden aan Human Rights Watch via telefoon dat de beambten tijdens een avondgebed in de Advent de privé-woning hadden bestormd , waar de groep was samengekomen, en deelnemers hadden afgevoerd. Hun werd "ongeoorloofde vermenging van geslachten" verweten omdat er ongetrouwde mannen en vrouwen aanwezig waren geweest in de woning. In 2006 heeft Saoedi-Arabië verzekerd dat het recht op godsdienstige vieringen in privé-ruimtes ook voor niet-moslims toegestaan zou worden. Tevens zegden autoriteiten destijds toe privé-woningen te zullen beschermen.
Schijnheilig
De Midden-Oosten expert van Human Rights Watch, Christoph Wilcke, noemde de regering van het koninkrijk schijnheilig. Terwijl koning Abdullah een internationaal centrum voor interreligieuze dialoog opzet, treedt zijn politie de rechten van gelovigen met voeten. "De Saoedische regering moet haar eigen onverdraagzame praktijk veranderen als ze een dialoog in het buitenland wil propageren," aldus Wilcke. Hij verwees naar het in oktober geopende Koning Abdullah Centrum voor interreligieuze en interreligieuze dialoog. De in Wenen gevestigde instelling wordt door Saoedi-Arabië gefinancierd.
Bron: KNA
Foto: electionsmeter.com