Eritreërs in Soedan: van de regen in de drup

donderdag, 26 oktober 2017
Nieuws
De kleine christelijke kudde in Soedan groeit door vluchtelingen uit Eritrea. Zij komen er van de regen in de drup.
ACN-20171019-63266-Soedan

Soedan is geen christelijk land. Meer dan 90% van de bevolking is Moslim en Christenen hebben het er niet gemakkelijk. Sinds een aantal jaren krijgt de kleine christelijke kudde van het Oost-Afrikaanse land echter versterking – al is die dan niet vrijwillig. Tienduizenden mensen uit Eritrea – waaronder veel Christenen en Katholieken – zoeken in het buurland een veilig heenkomen. Ze houden het in hun vaderland gewoon niet meer uit.

Vluchten voor een dictatoriaal regime
“De Eritrese regering dringt hen al tientallen jaren lang de dienstplicht op. In deze tijd krijg je amper geld en ben je volledig overgeleverd aan de regering. Steeds minder mensen accepteren dat”, zegt Jozef, een vrijwilliger die in Khartoem voor vluchtelingen uit Eritrea zorgt. Buurland Soedan is meestal de eerste stop van een reis die idealiter in Europa eindigt – en waarvoor men duizenden euro’s aan mensensmokkelaars moet betalen. Het kost zo’n € 1500 om van Soedan naar Libië te gaan en dan nog eens evenveel om de oversteek naar Italië te maken per boot. Omdat velen niet het geld voor die route hebben, blijven zij in Soedan steken. Sommigen leven er jarenlang voordat ze hun reis kunnen voortzetten. “De terugkeer naar Eritrea is geen optie. Daar staat vluchtelingen de gevangenis te wachten… of erger”, vertelt Jozef terwijl hij me door een school aan de rand van Khartoem leidt, waar hij als vrijwilliger werkt. “Vooral voor kinderen mogen deze jaren niet verloren gaan. Zij zijn immers geboren in ons land.“

Een toekomst voor de kinderen
Kerk in Nood wil graag helpen, zodat 1200 kinderen tot en met klas 8 naar school kunnen gaan. “De mensen hebben graag dat hun kinderen een gedegen opleiding krijgen en ook dat ze les krijgen in het christelijke geloof. Op die manier verliezen de kinderen hun wortels niet en krijgen ze tegelijk een toekomst“, legt Christine du Coudray-Wiehe uit. Bij Kerk in Nood is ze verantwoordelijk voor projecten in Soedan. “De vluchtelingen uit Eritrea hebben een zwaar leven in Soedan. Ze zijn ontsnapt aan een totalitair regime in hun vaderland en komen vervolgens in een extreem Islamitisch regime terecht. Wij willen hen bijstaan en hen bij de Katholieke opvoeding van hun kinderen steunen.”

Uitgebuit, zelfs door politie
Met de hulp van Kerk in Nood worden niet alleen boeken en leraren betaald, maar ook het eten voor scholieren. Hun ouders kunnen het schoolgeld voor hun kinderen vaak niet betalen, omdat Soedanezen op de arbeidsmarkt worden voorgetrokken. De meeste vluchtelingen voorzien daarom in hun levensonderhoud door zwart te werken. Ze sparen elke cent, zodat ze de reis naar Europa of een ander westers land te kunnen betalen. Want niemand wil in Soedan blijven. “Onze mensen zijn erg bang voor de politie,” zegt Jozef. Veel vluchtelingen worden volgens hem het slachtoffer van afpersing door politieagenten. “Wij christenen zijn weerloos aan hen overgeleverd. Soms houdt de politie mensen gevangen tot losgeld wordt betaald.“ Jozef vertelt dat de mensen dan het weinige dat ze hebben bij elkaar leggen en hun broeders en zusters in nood helpen. “Het geloof van onze mensen is groot. Het geeft hen de kracht om het hier vol te houden.” En tijdens hun vlucht moet een familie heel wat volhouden. Het gezin van Jesaja woont in een arme wijk in één kleine kamer. “Hier slapen we, koken we, eten we en spelen onze kinderen“, vertelt Jesaja, die jarenlang in het leger van Eritrea heeft gediend. Een paar jaar geleden besloot hij om zijn vaderland te verlaten, omdat hij geen hoop had voor zijn kinderen. Hij woont bewust in de buurt van de kerk van mensen uit Eritrea, maar wil naar Canada. Bang voor het verre, vreemde land is hij niet. “Met mijn geloof en met hulp van de Kerk ben ik nergens bang voor.”

Helpt u de Eritrese vluchtelingen en Soedanese Christenen in Soedan met onderwijs en noodhulp? Doneer dan via onze website of maak uw gift over onder vermelding van Soedan. Uw geld wordt voor het project in Khartoem gebruikt of projecten van gelijke aard in het land.