Rond honderd mensen demonstreerden vorige week bij de Eritrese ambassade in Londen om de tiende verjaardag te herdenken van het neerslaan van de christelijke en andere religieuze groeperingen in het kleine Afrikaanse land, dat vaak vergeleken wordt met Noord-Korea. Het repressieve regime garandeert slechts godsdienstvrijheid aan een handvol religieuze groepen: de Rooms-Katholieke Kerk, de Eritrees Orthodoxe Tewahdo Kerk, de Evangelisch Lutherse Kerk en de islamitische soennieten.
Alle andere geloofsgroepen in het land, onder wie de 2.000 tot 3.000 Protestantse Christenen, worden volgens lokale bronnen gevangen gezet vanwege hun geloof. Elke andere Kerk in Eritrea die niet tot deze groep behoort, wordt gesloten. Dit ondanks de oproep van activisten en bezorgde burgers aan de internationale gemeenschap om druk te zetten op de regering en om de vrijlating van alle gewetensgevangenen te vragen. Christian Solidarity Worldwide (CSW), een organisatie in Engeland die opkomt voor godsdienstvrijheid door verdediging van gelovigen en die mensenrechten bevordert, heeft zich duidelijk uitgesproken over de situatie in Eritrea."Eritrea is een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld," zegt CSW), "dat vaak wordt vergeleken met Noord-Korea. Het is een eenpartijstaat met een dictatoriale president en het leger controleert elk aspect van de samenleving. Het regime verlangt totale onderwerping. Christenen worden dus gezien als een bedreiging voor de nationale eenheid aangezien zij zich richten tot een hoger wezen ," licht Kiri Kankhwende, hoofd van de afdeling publiciteit van CSW, toe.
Onmenselijk
In een brief aan de ambassade stellen de demonstranten dat de Eritrese Christenen goede burgers zijn. Er is echter weinig positiefs te zeggen over de onmenselijke behandeling van de Eritrese Christenen. "De getuigenissen van mensen die de gevangenis ontvluchtten stellen dat de gevangenen onder onmenselijke omstandigheden in gekerkerd zijn, lichamelijk en mentaal worden mishandeld en geen toegang hebben tot passend voedsel, drinkbaar water en gezondheidszorg," schrijven de demonstranten. "We weten dat enkele van hen gestorven zijn na mishandeling en ontbreken van aandacht voor hun gezondheid. Maar we zijn vooral bezorgd over de praktijk om van gevangenen als voorwaarde voor hun vrijheid te vragen verklaringen te tekenen waarin ze hun geloof afzweren."
Vlucht
Kankhwende deelde mee dat tien jaar geleden alle kerken, met uitzondering van Orthodoxe, Katholieke en Lutherse, doelgericht werden gesloten, waarna massa-arrestaties van Christenen begonnen. Vooral leden van onafhankelijke evangelische en charismatische Kerken werden opgepakt, en zelfs geregistreerde Kerken hebben onder vervolging te lijden. De patriarch van de Orthodoxe Kerk in Eritrea, Abune Antonios, , staat sinds 2006 onder huisarrest wegens verzet tegen bemoeienis van de overheid in kerkelijke aangelegenheden. Priesters die met hem sympathiseren zijn volgens CSW gevangen gezet en gemarteld. Kankhwende vertelde verder dat elk jaar duizenden inwoners van Eritrea het land ontvluchten en daarbij moeten passeren langs grenspolitie die vluchtelingen op last van de regering beschieten.
Bron: International Christian Concern
Foto: refdag.nl