Eritrea laat 14 christenen vrij na 2 jaar

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Eritrese autoriteiten hebben onlangs 14 christenen vrijgelaten die de laatste twee jaar door hadden gebracht in harde militaire kampen.
abuna-200-x-187

Eritrese autoriteiten hebben onlangs 14 christenen vrijgelaten die de laatste twee jaar door hadden gebracht in harde militaire kampen.

Twaalf jonge christenen werden vrijgelaten uit het Adi-Nefase militair kamp, gelegen in de zuidelijke havenstad Assab, Eritrea, aldus Open Doors USA. Allen zijn lid van de Kale-Hiwot Kerk en waren middelbare scholieren op het moment van hun arrestatie. Na hun vrijlating waarschuwden de autoriteiten hen niet deel te nemen aan christelijke activiteiten op straffe van executie.

Maaandag werden twee andere Eritrese christenen op borgtocht vrijgelaten uit het beruchte Mitire militaire kamp. De twee mannen zijn lid van de Rhema Kerk in Adi-Kuala, die ligt langs de grens met Ethiopië. De twee werden gearresteerd en 1 jaar en zeven maanden vastgehouden in Mitire vanwege hun getuigenis over Christus tegenover collega soldaten. De autoriteiten hebben de mannen terug naar de militaire eenheden gestuurd waarin ze functioneerden voor hun arrestaties. Ten minste 2.000 christenen zitten momenteel in de gevangenis vanwege hun geloof. Christenen worden vastgehouden zonder proces of aanklacht, en leven in erbarmelijke omstandigheden.

De Eritrese overheid staat tot op zekere hoogte de burgers toe in de kerken samen te komen die behoren tot de orthodoxe, katholieke en lutherse traditie. Maar leden die deel uitmaken van niet-geregistreerde "illegale" evangelische kerken worden gearresteerd, opgesloten en in sommige gevallen gemarteld. Volgens mensenrechtenorganisaties sloot de regering alle kerken in 2002, behalve degene die behoren tot de vier erkende religieuze denominaties (de islam is de vierde erkende religie). De regering is zeer wantrouwig jegens nieuwere christelijke bewegingen, zoals de evangelische- en Pinksterkerk en treitert vaak hun volgelingen. In de afgelopen jaren heeft Eritrea zelfs de orthodoxe Kerk aangevallen, waarmee zij eerder nauwe banden onderhield.

Het hoofd van de Eritrese orthodoxe Kerk , de 80-jarige voormalige patriarch Abune Antonios, werd in januari 2006 illegaal ontslagen uit zijn functie. Dit gebeurde nadat hij kritiek had gegeven op de regering over de staatsbemoeienis in kerkelijke activiteiten en de vervolging van evangelische kerken, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Sinds zijn afzetting staat Antonios onder huisarrest. Er is weinig nieuws over zijn toestand in de afgelopen maanden. Eritrea is door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als Land van Bijzondere Zorg aangewezen – een natie met ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid. (KNA/CNA)