Enorme afstanden Ethiopisch bisdom

Project
ACN-20150825ethi29510

Er vliegen veel buitenlandse toeristen naar Bahirir Dar in het Westen van Ethiopië. In deze derde stad van het land kun je niet alleen aan de oever van het Tana-meer onder de bloeiende bomen vakantie houden en op boottochten pelikanen en nijlpaarden bekijken en de bronnen van de Nijl bewonderen, maar je kunt er ook oude kloosters bezoeken. Keizer Haile Selassie had hier een paleis. Maar al enkele kilometers buiten Bahir Dar begint een andere wereld. De hutten langs de weg worden steeds armoediger, kinderen hoeden geiten aan de kant van de weg, ezeltjes trekken één-assige houten karren, beladen met brandhout, zakken met kolen of hooi. Hele ezelkaravanen slepen gele jerrycans langs de straten, want er is hier geen stromend water. Je ziet kleine groepen mensen die zieken urenlang in de verzengende hitte op van hout en stro gemaakte brancards naar het ziekenhuis in de stad dragen. Vaak is het dan te laat als ze aankomen.

Concrete hulp nodig
Hoe verder je van de stad af bent, des te slechter begaanbaar worden de wegen. Dan arriveer je in het gebied Benishangul-Gumuz, een van de armste en meest verwaarloosde gebieden van het land. Het ligt in het grensgebied met Soedan. Er wonen maar net 990.000 mensen. Iets meer dan een vijfde behoort tot de bevolkingsgroep van de Gumuz. Eind 19e eeuw en ook nog in het eerste derde deel van de 20e eeuw vielen veel Gumuz ten offer aan de slavenhandelaren. Nog steeds leven zij als jagers en verzamelaars. Zij nemen heel graag de Blijde Boodschap aan als de Kerk naar hen toe komt, want de Blijde Boodschap bevrijdt hen van de traditionele afbeeldingen, waar zij bang voor zijn. De angst voor hekserij bijvoorbeeld is ook heel groot. Tegelijkertijd hebben deze mensen echter ook concrete hulp nodig, want er is geen medische verzorging, er zijn geen scholen, er is geen infrastructuur. Ook op dat gebied helpt de Kerk. Zielzorg en ontwikkelingshulp gaan hand in hand.

veel wegen veranderen in de regentijd in een modderpoel
De Katholieke Kerk heeft dit jaar het bisdom Bahir Dar–Dessi gesticht. Er zijn 20 parochiegemeenschappen en ongeveer 40 buitenposten, dat wil zeggen, dorpen met kapellen, waar de H. Mis wordt gevierd. De priesters moeten enorme afstanden afleggen om de gelovigen te bereiken. ’s Zondags moeten zij op verschillende plaatsen de H. Mis opdragen, maar veel wegen veranderen in de regentijd in een modderpoel. Zonder een auto met een vierwielaandrijving kom je er niet door, maar in het bisdom, dat nog in de kinderschoenen staat, is er momenteel niet zo’n auto beschikbaar voor de zielzorg in de afgelegen gebieden. Kerk in Nood heeft daarom 25.000 euro beloofd voor de aanschaf van een terreinwagen voor de zielzorg.

Projectcode: 118-08-29

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood