Elk jaar duizend meisjes gekidnapt, verkracht en gedwongen tot huwelijk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Elk jaar worden in Pakistan ongeveer 1000 Christelijke en Hindoeïstische meisjes door radicale Moslims gekidnapt, verkracht, gedwongen tot een Islamitisch...
20111014Pakistan_christian_girls

Lahore (Fides) "Elk jaar worden in Pakistan ongeveer 1000 Christelijke en Hindoeïstische meisjes door radicale Moslims gekidnapt, verkracht, gedwongen tot een Islamitisch huwelijk en soms ook vermoord. Bronnen van Fides uit de Katholieke Kerk en uit de Pakistaanse maatschappij, zoals bijvoorbeeld de "Mensenrechtencommissie van Pakistan", geven een triest beeld.

 

Bronnen van Fides leggen uit dat voor religieuze minderheden "rechtbanken niet juridisch instaan: het is een maas in de wetgeving en dit veroorzaakt veel leed en vervolging". Daarnaast hebben vrouwen in Pakistan een ondergeschikte rol: slechts 8% van de vrouwen krijgt onderwijs en ongeboren meisjes worden vaak geaborteerd. Bovendien worden Christelijke vrouwen gestigmatiseerd omdat ze behoren tot een religieuze minderheid: zij zijn het zwakst en het meest kwetsbaar. Ze worden misbruikt maar moeten zwijgen omdat anders hun familie met nog meer geweld te maken kan krijgen.

Alle recente gevallen waarvan Fides verslag heeft gedaan, gebeurden in de provincie Punjab. Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van Fara Hatim, een Katholiek meisje dat werd gekidnapt en gedwongen tot een huwelijk met een Islamitische man in de stad Rahim Yar Khan in het Zuiden van Punjab (zie Fides 25-6-2011). Enkele Christelijke non-gouvernementele organisaties hebben de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties gevraagd om voor haar te interveniëren.

In mei 2011 werden in Jhung (een district in Faisalabad) Rebbecca Masih en Masih Saima, twee Christelijke meisjes, door een groep Moslims gekidnapt en gedwongen om zich te bekeren tot de Islam. Sidra Bibi, een 14-jarig Christelijk meisje, werd in het district Sheikhupura fysiek en psychologisch misbruikt en ze raakte zwanger. Ze slaagde erin om van haar beul weg te vluchten. Ze is nu weer thuis bij haar familie, uitgeput. De politie heeft geweigerd om haar klacht te behandelen. Twee andere Christelijke meisjes, Uzma Bibi (15) uit Gulberg, en Saira Bibi (20), een verpleegster in Lahore, werden met geweld bij Islamitische buren vandaan gehaald, tot de Islam bekeerd en gedwongen om te trouwen met Islamitische rituelen.

In 2010 deed Fides verslag van het verhaal van Kiran Nayyaz, een 13-jarig Katholiek meisje uit Faisalabad. Nadat ze seksueel was misbruikt werd ze zwanger, ze bracht een misvormde baby ter wereld. In januari 2010 werd Shazia Bashir, een 12-jarig Christelijk meisje, verkracht en vermoord. De verantwoordelijke voor deze misdaad, Chaudhry Naeem, een rijke Islamitische advocaat, werd vrijgesproken.

Bron: Fides Vertaling: Camiel Donkers

Foto: AsiaNews