Elf zelfverbrandingen tegen beleid China

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Tibetaan Sherab TseDor heeft zich vrijdag voor de Chinese ambassade in Dehli (India) in brand gezet als protest tegen de onderdrukking door China en voor de terugkeer van de Dalai Lama. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht toen hij al voor een tien pr
20111107China01

De Tibetaan Sherab TseDor heeft zich vrijdag voor de Chinese ambassade in Dehli (India) in brand gezet als protest tegen de onderdrukking door China en voor de terugkeer van de Dalai Lama. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht toen hij al voor een tien procent verbrand was. Hij was de elfde op rij die zich als protest tegen de Chinese onderdrukking van in brand stak. Een dag eerder had nog een religieuze tegen de Chinese bezetting en onderdrukking geprotesteerd door zelfverbranding.

In een verklaring aan de pers stelde Tsedor dat "door hulpeloosheid en wanhoop gedreven sinds maart al 11 personen uit protest aan zelfverbranding hebben gedaan tot aan vandaag toe. Zij deden dit omwille van vrijheid en de terugkeer van de Dalai lama naar Tibet." De Chinese regering, vervolgt Tsedor, ‘slaat geen acht op de aspiraties van vrijheid en mensenrechten," maar koos voor een beleid van onderdrukking , "dat totaal in strijd is met de internationale verdragen over mensenrechten." China volhardt "met valse propaganda in het afwijzen van Zijne Heiligheid de Dalai lama en zijn gematigde benadering in het zoeken naar autonomie voor Tibet".

Wrok

"Zulke tragische incidenten, die herhaaldelijk voorkomen in Tibet, zijn een duidelijk teken van de diepe wrok tegen de foute politiek van de Chinese regering. Daarom eisen wij een onmiddellijke stop van de Chinese regering en een eind aan haar volhardend beleid gericht tegen de Tibetanen. " "v andaag zal ik, Sherab TseDor, mijzelf verbranden voor de Chinese ambassade uit protest tegen de voortdurende repressieve maatregelen. Ik vraag aan wereldleiders en vredelievende mensen: Doe alstublieft iets voor de gerechte eisen van Tibet. Wij sterven en het is de morele verantwoordelijkheid van alle vreedzame mensen dit te steunen."

 

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews