Eigen catechismus voor Oekraiens-katholieken

vrijdag, 24 november 2017
Nieuws
De Oekraïense Grieks-katholieke Kerk "met 4,2 miljoen leden de grootste van de 21 oosterse katholieke Kerken "zal volgend jaar haar eerste wereldwijde catechismus uitbrengen.
oekraine-200

De Oekraïense Grieks-katholieke Kerk "met 4,2 miljoen leden de grootste van de 21 oosterse katholieke Kerken "zal volgend jaar haar eerste wereldwijde catechismus uitbrengen.

Zuster Luiza Ciupa van het Catechetisch Instituut in Lviv heeft gezegd dat het werk, dat in zes talen zal worden vertaald, anderen zal "helpen de schoonheid van onze traditie en ritus te ontdekken".

Zuster Luiza Ciupa, die een grote rol gespeeld heeft in het herrijzen van de Kerk na 70 jaar communistisch atheïsme vertelde Kerk in Nood dat de catechismus bedoeld was voor Oekraïens-katholieken in de hele wereld. "Omdat het een boek is over ons geloof voor onze Kerk en het ons zal verenigen, zal het vertaald worden in het Engels, Spaans, Portugees, Russisch en Pools," zei de zuster.

De wezenlijke kosten van meer dan 25.500 dollar voor de uitgave en voorbereiding is geschonken door hulporganisatie Kerk in Nood. "Het is een duur project, maar het is ook erg belangrijk voor onze Kerk," stelt zuster Ciupa.

Na al die jaren dat de Kerk in Oekraïne onder het communisme geen godsdienstonderwijs mocht geven, kan deze catechismus "de mensen weer leiden naar de sacramenten en het leven in onze Kerk. Ik denk dat elke keer dat we ons openen om ons te verdiepen in ons geloof, traditie en lidmaatschap van onze eigen Kerk, we geholpen worden ons geloof te leven en uitdrukking te geven aan dat geloof. Dat zal ons," volgens de zuster, "op een of andere manier helpen onze identiteit beter te leren kennen."

Bron: KN/CWN