Egyptische patriarch bedankt demonstranten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Koptisch Katholieke Patriarch van Alexandrië heeft gezegd dat de Kerk in Egypte zich aansluit bij alle "loyale burgers" die God danken voor het "prachtige succes" van de jongeren die de vorige maand begonnen met demonstraties en die resulteerden in het
20110215Egypte01

De Koptisch Katholieke Patriarch van Alexandrië heeft gezegd dat de Kerk in Egypte zich aansluit bij alle "loyale burgers" die God danken voor het "prachtige succes" van de jongeren die de vorige maand begonnen met demonstraties die resulteerden in het aftreden van de president. Kardinaal Antonios Naguib zei zondag in een verklaring: "we zijn er zeker van dat alle verwachtingen uit zullen komen als God het wil".

Sinds het aftreden van Hosni Mubarak vrijdag 11 februari bestuurt een militaire raad het land. De kardinaal sprak van krachten "die weigerden het langdurige slechte bestuur van het land in stand te houden". Hij zei te hopen op een "betere en zonnigere toekomst voor de Egyptische beschaving" en sprak zijn liefde uit "voor Egypte en de waardigheid van zijn burgers". Egypte heeft zijn 7000-jarige geschiedenis opgebouwd met "letters van licht en vuur," zei de kardinaal. "En nu heeft het een nieuwe uitstraling". De patriarch beloofde te bidden voor degenen die gewond werden in de gevechten en degenen die slachtoffer werden van aanhoudend geweld en vandalisme. Hij merkte op dat de protesten iets nieuws hadden laten zien: "een werkelijkheid die zo lang weg was geweest, de eenheid van de bevolking, jong en oud, christen en moslim, zonder onderscheid of discriminatie, vastbesloten actie te voeren voor een beter Egypte en voor de veiligheid in het land".

"We zijn er zeker van," stelde de kardinaal, "dat de gevoelens die de harten vervulden, zullen blijven bestaan in de nabije en verre toekomst. Het is nu tijd voor serieus, toegewijd en vastbeloten werk, zodat Egypte zich kan begeven in de voorhoede op sociaal, economisch en politiek gebied en opnieuw het licht van zijn diepgewortelde beschaving kan laten schijnen, die de wereld eeuwenlang verlichtte. Met alle Egyptenaren kijken wij uit naar de stappen die gezet worden om dat te bereiken wat de militaire raad beschreef:: de wederopbouw van de staat op heldere grondwettelijke basis. We willen dat Egypte zijn plaats inneemt tussen de moderne landen." (Bron: Zenit)