Egyptische Moslims belagen bedevaartkerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een grote groep jonge leden van de Egyptische Moslimbroederschap hebben vrijdag geprobeerd de Mariakerk in Zaytoun te bestormen.
20131104_Egypte01

Een grote groep jonge leden van de Egyptische Moslimbroederschap hebben vrijdag geprobeerd de Mariakerk in Zaytoun te bestormen. Jonge Kopten en voorbijgangers konden ternauwernood voorkomen dat de Moslimjongeren de kerk binnendrongen, meldt AsiaNews.

De kerk van de heilige Maagd Maria in de wijk Zaytoun in Caïro is beroemd vanwege de Mariaverschijning die er in 1968 zou hebben plaatsgevonden.

De groep boze Moslims kwam na het vrijdaggebed uit de naast de kerk gelegen moskee waar zij stuitten op jonge Kopten die hun kerk wilden beschermen. Omdat iedere vrijdagmiddag de kerk doelwit is van beledigende graffiti en de Moslims bedreigingen uiten tegen de Christenen, wordt de deur van de kerk uit voorzorg gebarricadeerd. Ook zijn er altijd jonge mannen aanwezig om de kerk te beschermen.

Vrijdag dreigde de situatie uit de hand te lopen toen de Moslims aanstalten maakten om het godshuis te bestormen. Zij schreeuwden leuzen tegen de Koptisch-orthodoxe leider Patriarch Tawadros en trokken een spandoek van de gevel. Die werd volgespoten met beledigingen jegens de Patriarch, de Kopten en het leger. De spanning liep op toen zij op de jonge Christenen stuitten en er schermutselingen ontstonden. Voorbijgangers wisten de gemoederen te bedaren.

Op 20 oktober werden vijf Christenen gedood toen Moslimextremisten het vuur openden op de Maagd Mariakerk in de wijk Al-Warraq.

De naast de kerk gelegen el-Aziz Bellahmoskee die trouw is aan de Moslim Broederschap. Zondag arresteerde de politie een man die bijna 110.000 posters in huis had met beledigende teksten.

Bron: AsiaNews, foto: AP