Egyptische Kopten woedend over dood geloofsgenoot

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Honderden Koptische Christenen hebben dinsdag vlaggen verbrand en stenen gegooid naar de Libische ambassade in ...
20130313_Libie01

Honderden Koptische Christenen hebben dinsdag vlaggen verbrand en stenen gegooid naar de Libische ambassade in Cairo. Het ging om een protest wegens de dood van Ezzat Atallah, een Koptische Christen (45) die onder onopgehelderde omstandigheden is gestorven in een gevangenis in Benghazi.

Voor de komende dagen zijn meer protestacties aangekondigd.

Atallah werd op 28 februari samen met vijf andere medechristenen gearresteerd onder beschuldiging van het bekeren van Moslims. Volgens bronnen binnen het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, leed de man aan diabetes, had hij hartproblemen en zou hij een natuurlijke dood gestorven zijn. Maar volgens de familie van het slachtoffer willen de Egyptische autoriteiten een diplomatieke rel met buurland Libië voorkomen. Volgens veel Christenen zou de regering van Mohamed Morsi de extremisten in Libië gunstig gezind zijn.

De broer en de vrouw van het slachtoffer beweren dat hij stierf als gevolg van marteling. Hij zou kort na zijn arrestatie door een militie op een geheime plek gevangen zijn gehouden voor hij later samen met andere Egyptenaren aan de politie werd overgedragen.

De zaak Attalah richt de schijnwerper op de benarde situatie van de Christenen in Libië, die het doelwit zijn geworden van Salafistische milities, die de controle hebben over de regio Cyrenaica in het oosten van het land.

Vorige week pakten de extremisten meer dan vijftig Koptische marktkooplui op omdat zij iconen en andere religieuze voorwerpen zichtbaar in hun kraam hadden liggen. Het nieuws verspreidde zich over de hele wereld dankzij Libische activisten die een video op internet plaatsten.

Bij thuiskomst een paar dagen geleden zeiden de Kopten dat zij zijn geslagen en gemarteld door Islamitische extremisten. Ze gebruikten zuur om de traditionele tatoeages van Koptische kruisen en andere Christelijke symbolen van handen, borst en voorhoofd van de gevangenen te verwijderen.

Bron: AsiaNews, foto: Lybia Herald