Egyptische Christenen verkiezen oud regime

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het hoogste gerechtshof in Egypte heef vorige week het parlement ontbonden, dat voor 75 procent bestaat uit islamisten, de verkiezingen van afgelopen zondag...
20120612egypte

Het hoogste gerechtshof in Egypte heef vorige week het parlement ontbonden, dat voor 75 procent bestaat uit islamisten, de verkiezingen van afgelopen zondag ongeldig verklaard en de wetgevende macht aan het leger overgedragen. Deze uitspraak viel kort voor de presidentsverkiezingen, waarvan men het vermoeden had dat de Moslimbroederschap die zou winnen.

Het hoogste Egyptische grondwettelijke hof verordende 14 juni dat het door islamisten gedomineerde parlement ontbonden moest worden omdat naar haar oordeel een derde van de parlementariërs onwettig was gekozen. Kandidaten die hadden voorgegeven onafhankelijk de verkiezingen in te gaan werden in werkelijkheid gesponsord door politieke partijen en zaten dus ongrondwettelijk in het parlement. De moslimbroederschap, die 45 procent van de zetels in het parlement bezet, zei natuurlijk de uitspraak van het gerechtshof niet te erkennen. Ruim voordat de officiële uitslagen bekend waren, claimde de kandidaat van de moslimbroederschap, Mohamed Morsi, de overwinning. De moslimbroederschap gaf ter ondersteuning van die claim een notitie van de telling uit die aantoonde dat Morsi een nederlaag had toegebracht aan Ahmed Shafiq, de laatste premier onder Hosni Mubarak. Shafiq, die gezien wordt als loyaal aan het afgezette regime, kreeg van rechters toestemming om aan de presidentsverkiezingen mee te doen, terwijl enkele prominente moslims afgekeurd werden. Veel Egyptenaren zien dit als teken dat de Hoogste Raad van het Leger (SCAF) hoopt complete onbeperkte controle te krijgen in Egypte en terug te keren naar de tijd voor de revolutie.

Decreet

Bovendien vaardigde de SCAF na het sluiten van de stembussen zondagavond een decreet uit dat haar macht uitbreidde over civiele politici, het presidentschap afwaardeerde als een ondergeschikte positie en zichzelf als geëigende autoriteit zag om de nieuwe grondwet op te stellen. Een duidelijke poging om te waken dat er geen islamitische president komt. Bovendien breidt het decreet de wetgevende macht van het leger uit en doet twijfel ontstaan aan de belofte van het leger eind juni de macht over te dragen aan een civiele regering. Christenen en sommige secularisten in Egypte juichten de ontbinding van het parlement door het leger toe. Zij zijn ervan overtuigd dat het land op het punt stond in handen te komen van islamisten die godsdienstvrijheid zou onderdrukken en niet-moslims vervolgen. "Christenen zijn blij, want zij waren bang dat de moslimbroederschap het parlement zouden overnemen," zei Athanasious Williams, een koptische mensenrechten activist, tegen Compass Direct News. "Nu voelen ze dat er een grotere kans is dat er een civiele regering komt." Ook Emad Gad, leider van het sociaal democratische blok in het parlement betreurt de stap van het leger niet. Het is absoluut een goede wending, zegt hij, want "we kunnen demonstreren tegen Shafiq, maar we kunnen niet demonstreren tegen islamisten".

Macht

Aidan Clai, regionale manager van International Christian Concern, zei "de Arabische lente, waarvan christenen en seculieren dachten dat ze een grotere vrijheid zou brengen, hebben integendeel islamisten macht gegeven. En die erkennen de rechten van religieuze minderheden niet; ze hebben hun macht gebruikt om radicale moslims te beschermen en te vergoeilijken dat ze christenen en hun kerken hebben aangevallen. De beslissing van de Militaire Raad om weer macht naar zich toe te trekken, bedreigd de mentaliteit van de Revolutie. Toch juicht de Christelijke gemeenschap dit toe, omdat ze geloven dat een terugkeer naar het oude regime de enige hoop geeft dat er een ze een vreedzaam bestaan kunnen leiden."

 

Bron: International Christian Concern

Foto: Nehal Elsherif