Egyptische Christenen in Libië ontvoerd

donderdag, 03 september 2015
Nieuws
Gewapende militanten hebben zaterdagmorgen 13 Egyptische Christenen ontvoerd vanuit een wooncomplex in de Libische stad Sirte.
20150105Egypte01

Gewapende militanten hebben zaterdagmorgen 13 Egyptische Christenen ontvoerd vanuit een wooncomplex in de Libische stad Sirte. De militanten gingen van kamer naar kamer, controleerden identiteitskaarten en namen christenen vast terwijl ze de Egyptische moslim los lieten. Het was het derde incident van geweld tegen Christenen in Libië binnen drie weken en het laatste in een lange reeks van geweld tegen Christenen in het door strijd getekende land.

 

Om half drie ‘s middags drongen 15 gemaskerde strijders het huizenblok in de kuststad Sirte binnen. "Ze hadden een lijst vol namen van Christenen in het complex. Bij het checken van de ID’s, werden de moslim met rust gelaten, terwijl de Christenen opgepakt werden", vertelde Hanna Aziz die in het complex woont. "Ik hoorde mijn vrienden schreeuwen, maar hen werd spoedig het zwijgen opgelegd door de dreiging met vuurwapens. Daarna hoorden we niets meer", aldus Aziz. Onder de opgepakte Christenen bevonden zich drie verwanten van haar.

 

Pater Philemon Attia, een priester van de Mar Girgis kerk in Beni Suef vertelde ICC dat zijn neef Abanoub Ayad Attia ook tot de groep opgepakten behoorde. "Een van onze familieleden die nog steeds in Libië woont in hetzelfde wooncomplex, belde ons en vertelde over de ontvoering van mij neef en twaalf anderen. Deze ontvoering voltrok zich vijf dagen nadat zeven Kopten werden ontvoerd, die in een minibus naar Egypte wilden terugkeren. Volgens pater Shehata, vertegenwoordiger van het bisdom Salamout, namen acht gewapende mannen van Ansar al Sharia de zeven Kopten in de auto mee naar een onbekende bestemming.

 

Volgens pater Philemon woonden de zeven dinsdag ontvoerde Christenen in hetzelfde wooncomplex waar zaterdag de overval plaatsvond. Zijn neef Abanoub vertelde dat hij met anderen al een maand bezig was Libië te verlaten, maar dat ze geen veilige weg konden vinden om het land te verlaten. ‘sommigen bleven meer dan 25 dagen in het wooncomplex als een soort gevangenen en durfden niet naar buiten te gaan omdat ze gehoord hadden dat de omgeving werd gecontroleerd door de Islamitische Staat. Telkens als ik hem opbelde vroeg hij mij voor hem te bidden."

 

Egyptische Christenen doen een steeds dringender beroep op hulp van de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken bij het beschermen van Egyptenaren die in Libië wonen en te helpen bij het creëren van een veilige uitweg uit het land. Familieleden van de zeven Christenen die op 30 december werden ontvoerd ontmoetten een vertegenwoordiger van de minister die hulp beloofde, maar het is tot op de dag van vandaag onduidelijk welke acties ondernomen zijn. Volgens een woordvoerder van tv-station Al Haya zou de minister onder meer een reisverbod naar Libië overwegen. Uiteindelijk deed pater Philemon een beroep op president Sisi om zich te bekommeren om de in Libië ontvoerde Christenen en zich in te spannen voor hun vrijlating

 

Bron: ICC

 

Foto: Ad.nl