Een vooraanstaande bisschop in Egypte heeft het harde optreden van de militairen tegen de laatste demonstraties veroordeeld en de demonstranten krachtig verdedigd. Mgr. Antonios Aziz Mina beschuldigde de Egyptische militairen ervan op onschuldige mensen te schieten en geweld te gebruiken in antwoord op vreedzame protesten. Volgens de Koptisch Katholieke bisschop van Giza, een grote stad even buiten Cairo, komen Christenen en Moslims op het Tahrir plein in de hoofdstad samen op voor mensenrechten. "De autoriteiten hebben het recht niet op vreedzame betogers te schieten", zo verklaarde Mgr. Aziz. "Het gebruik van geweld tegen vreedzame mensen is onaanvaardbaar. De autoriteiten dienen zich voor hun daden te verantwoorden."
De uitspraken, die de bisschop op 22 november deed in een interview met de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, volgden op berichten dat minstens 26 mensen werden gedood en honderden gewond tijdens drie dagen van botsingen tussen demonstranten en politietroepen. Duizenden waren de straat opgegaan uit vrees dat de militairen die in februari president Hosni Mubarak opzij schoven, hun macht niet zouden willen overdragen na de verkiezingen die volgende week zullen plaatsvinden.
Mgr. Aziz zei hierover aan Kerk in Nood: "Het leger heeft er geen lering uit getrokken dat demonstranten niet zomaar op zich laten schieten. Hoe meer geweld tegen hen wordt gebruikt, hoe meer zij in actie komen." Ter verdediging van de demonstranten verklaarde hij: "De mensen hebben het recht zich op deze wijze te uiten. De enige manier waarop zij voor hun mening kunnen uitkomen, is met demonstraties. De rechten van de mensen hoeven niet te worden verdedigd. Met hun demonstraties, leggen zij geen politieke verklaring af, maar roepen zij op tot rechtvaardigheid." Hij voegde hieraan toe: "De jongeren die de revolutie [die tot de val van Mubarak leidde] begonnen, hebben hun vertrouwen in de gezagsdragers en vooral de militairen verloren. De hoop die zij aan het begin van de revolutie hadden, is verdwenen."
De betrekkingen van de Katholieke Kerk met het regime kwamen vorige maand tot een nieuw dieptepunt nadat een vooraanstaande geestelijke de regering had beticht van betrokkenheid bij geweldpleging tegen demonstraties van Christenen in Cairo waarbij 25 mensen omkwamen en honderden werden gewond. Volgens de bisschop heeft het regime de eisen van de demonstranten naast zich neergelegd. De eisen gingen om opheffing van beperking op de geloofsbelijdenis van Christenen en vooral de draconische wetgeving op de bouw van kerken. In september publiceerde de Europese Mensenrechten organisatie een rapport waarin werd gesteld dat bijna 100.000 Christenen sinds de val van president Mubarak uit Egypte waren vertrokken.
Volgens Mgr. Aziz sloten veel Moslims zich bij de Christenen aan in hun verzet tegen de regeerstijl van het regime. Naar zijn zeggen "zijn Christenen en Moslims nu vereend op het Tahrir plein. Zij delen hetzelfde verlangen naar een nieuwe toekomst."