Egyptisch leger laat kerk herbouwen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Egyptische leger laat een door beledigde moslims in de buurt van Cairo in brand gestoken kerk weer opbouwen. Dat heeft een bron, die omwille van veiligheid anoniem wil blijven, verteld tegen de Romeinse persdienst AsiaNews. Volgens AsiaNews...
20110315Egypte01

Het Egyptische leger laat een door beledigde moslims in de buurt van Cairo in brand gestoken kerk weer opbouwen. Dat heeft een bron, die omwille van veiligheid anoniem wil blijven, verteld tegen de Romeinse persdienst AsiaNews. Volgens AsiaNews begonnen arbeiders maandag in opdracht van de regering met de wederopbouw van de kerk in het dorp Soul, 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De bouwwerkzaamheden worden door de overheid bekostigd. De anonieme bron van AsiaNews spreekt van een "gebaar van goede wil" van het leger tegenover de koptische christenen.

Ondanks islamitische protesten moet de kerk dezelfde afmetingen krijgen als zijn verwoeste voorganger. De Kopten toonden zich verheugd over het bericht.Toch hebben ze volgens AsiaNews aangekondigd verder te willen demonstreren voor een gelijkberechtiging van Christenen. Beledigde moslims staken op 5 maart in Soul de koptische kerk en een aantal huizen van Christenen in brand. Reden voor de aanval was de relatie tussen een Kopt en een moslima. Daarop kwam het in Cairo tot gewelddadigheden tussen moslims en Kopten. Volgens het Egyptisch Openbaar Ministerie kwamen daarbij 6 Kopten en 5 moslims om het leven. Meer dan 100 mensen raakten gewond.

Verstoring

De wederopbouw van de kerk komt waarschijnlijk voort uit een oproep van de Imam van de Islamitische universiteit Al-Azhar in Caïro, sheik Ahmad al-Tayyib. Deze leider van de universiteit die een groot prestige heeft als het om islamitische vraagstukken gaat, veroordeelde de aanval op de kerk in Soul. Hij noemde de actie een "een verstoring van de islam" en riep de moslimgemeenschap op de kerk weer op te bouwen om zo een eind te maken aan het gespannen klimaat tussen Kopten en moslims. (Bron: KNA)