Egyptenaren hebben vertrouwen in democratie.

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Egyptenaren hebben volgens de woordvoerder van de katholieke Kerk in Egypte, Rafic Greiche, "vertrouwen in de democratie ". Veel westelijke media hebben het resultaat van het referendum over de nieuwe grondwet als een...
20140120greiche01v2

De Egyptenaren hebben volgens de woordvoerder van de katholieke Kerk in Egypte, Rafic Greiche, "vertrouwen in de democratie". Veel westelijke media hebben het resultaat van het referendum over de nieuwe grondwet als een overwinning van de militairen uitgelegd, citeert de Stichting Pro Oriente Greiche. In werkelijkheid is de stem van het volk echter een stem "tegen het religieus extremisme , tegen de sharia en tegen de door de moslim broederschap in gang gezette pogingen tot islamisering van de samenleving," aldus Greiche. Volgens voorlopige resultaten hebben ongeveer 98 procent van de kiezers voor de nieuwe grondwet gekozen. Grote verschillen waren er echter in de opkomst. In de upper Egyptische provincies, waar de moslim broederschap de meerderheid uitmaken , lagen de aantallen met 24 tot 26 procent beduidend lager dan in de gemiddelde opkomst in het hele land. De moslim broederschap had tot een boycot van het referendum opgeroepen.

De grote deelname aan de stemming is volgens Greiche een uitdaging van de islamisten. Vooral onder indruk was hij van het grote aantal vrouwen dat deelnam aan de verkiezing. De nieuwe grondwet voorziet in gelijke rechten voor vrouwen en mannen en opent bij correcte toepassing nieuwe mogelijkheden voor vrouwen.Ook tijden de stemming voor het referendum waren er aanvallen tegen Christenen , zei de woordvoerder van de katholieke Kerk. Vooral in de provincie Minya probeerde de moslim broederschap de bevolking te intimideren.

Tegen de kerkelijk persdient AsiaNews zei Greiche dat er substantiële verschillen zijn tussen de nieuwe grondwet en die van de moslimbroeders. Zo bevat de nieuwe grond wet een artikel dat de vrije bouw van kerken in Egypte toestaat. Dat was tot nu toe alleen mogelijk na uitdrukkelijke toestemming van het presidentiële bureau. Ook de koptisch katholieke bisschop van Assiut, Kyrillos William Samaan, typeerde de nieuwe grondwet als een ondubbelzinnige verbetering. Als de nieuwe grondwet in werking treedt, zou dat volgens Samaan een belangrijke verbetering zijn voor de positie van de christenen in Egypte.

Bron: AsiaNews
Foto: cbn.com