Egyptenaren eisen vervolging bloedbad

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Tienduizenden Egyptenaren uit alle lagen van de bevolking hebben in de nacht van dinsdag op woens- dag gedemonstreerd voor vervolging van de...
20121011_Egypte01

Tienduizenden Egyptenaren uit alle lagen van de bevolking hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gedemonstreerd voor vervolging van de verantwoordelijken voor wat het "Bloedbad van Maspero" wordt genoemd. Tienduizenden Christenen, Moslims, mensen van al-Azhar universiteit, Islamisten en zelfs aanhangers van voetbalclub Caïro marcheerden van het Dawaran Shurba plein langs de oevers van de Nijl naar het gebouw van de Egyptische staatstelevisie en schreeuwden leuzen tegen het leger en de Moslim Broederschap.
De protestmars volgde dezelfde route die duizenden Koptische demonstranten vorig jaar in de nacht van 9 op 10 oktober aflegden. Zij demonstreerden toen tegen de verwoesting van twee Koptische kerken door Moslims. Bij het ongekend harde optreden van het leger tegen de demonstranten kwamen 24 Koptische Christenen en twee politie-agenten om het leven.

Hoopvol

Pater Rafic Greiche, woordvoerder van de Egyptische Katholieke Kerk, noemde "het grote succes van de demonstratie en de deelname van grote aantallen Moslims hoopvolle tekenen voor de Kopten die vechten voor gerechtigheid voor het afgelopen jaar. Geen enkele politicus wil zich aan de zaak branden, een van de donkerste bladzijden van de recente geschiedenis van Egypte."

Foto’s

Demonstranten verzamelden zich eerst voor een Vesperviering waarbij een symbolische begrafenis van de slachtoffers werd gehouden. Zo’n 20 jonge vrouwen, gekleed in historische kostuums, liepen voor de menigte uit met grote foto’s van de jonge slachtoffers, gevolgd door de replica van een oud schip met de namen van de doden activisten op de zeilen.

Onuitwisbaar

"Het moment dat ik zag mijn broer onder het bloed op de grond zag liggen nadat hij was overreden door een militair pantservoertuig blijft in mijn geheugen gegrift staan, zelfs een jaar later", zegt Wael Bishay (31). Hij is lid van een van de 24 families die gerechtigheid eisen. Tot nu toe hebben de autoriteiten op geen enkele wijze gereageerd, ondanks oproepen iets te ondernemen.

Gebrek aan bewijs

Het gebrek aan bewijs heeft de berechting van verdachten belemmerd. Drie soldaten die werden beschuldigd van doodslag werden berecht door een krijgsraad in plaats van door een civiele rechtbank. Zij kregen drie jaar gevangenisstraf.
De krijgsraad oordeelde dat ze schuldig waren aan "nalatigheid en gebrek aan voorzichtigheid, terwijl ze willekeurig met pantserwagens rondreden". Nergens wordt vermeld dat de pantserwagens gericht op de demonstranten inreden, zoals wereldwijd op filmbeelden duidelijk te zien was.
Ook is geen van de militairen die in 2011 de macht overnamen verantwoordelijk gesteld voor het bloedbad.

Onderzoek

Toch lijkt daar een jaar na de gebeurtenis verandering in te komen. Deze maand werd bekend dat onderzoek gedaan gaat worden naar de rol van voormalig stafchef Tantawi, het vroegere hoofd van de militaire politie Hamdy Badeen en zijn huidige opvolger Ibrahim El-Domiaty.
In de afgelopen paar maanden hebben de Koptische gemeenschap en de families van de 24 slachtoffers een klacht ingediend bij de Officier van Justitie, die de zaak heeft overgedragen aan het Ministerie van Justitie.
Woensdag kreeg president Morsi zware kritiek te verduren toen hij amnestie aankondigde voor jonge mensen die tijdens de Jamsijnrevolutie zijn gearresteerd maar daarbij de massamoord op Kopten door het leger verzweeg.

Geheime afspraken

Volgens bronnen van AsiaNews zouden de Islamisten en het leger onderling hebben afgesproken de verantwoordelijken voor het bloedbad buiten schot te houden, onder wie een aantal Salafisten.
"Ik zag soldaten lichamen van demonstranten in de Nijl gooien", vertelt Wael Bishay. "Ik herinner me dat ik drie pantserrupsvoertuigen opzettelijk over demonstranten heen zag rijden." Omdat elk voertuig een drie- tot vierkoppige bemanning heeft is het "ongehoord dat er slechts drie mensen berecht zijn."

Gepland

Volgens Ramy Kamel van de Maspero Jeungdbeweging die na het bloedbad is opgericht, was de aanval gepland en behoorden de betrokken soldaten tot Islamistische groeperingen.
"Voor de eerste keer in mijn leven heb ik soldaten "Allah Akbar" (God is groot) horen roepen na het doden van Koptische demonstranten", aldus Kamel. Enkele gewapende burgers schoten met scherp op de demonstranten.

"Aanval op leger"

Ondanks honderden ooggetuigen, opgenomen video’s en klachten van internationale organisaties blijft het Ministerie van Defensie ontkennen dat er met scherp is geschoten, maar dat enkele voertuigen "onbedoeld" over demonstranten zijn heengereden.
Een paar dagen na het bloedbad verklaarde een lid van de Hoge Raad van Strijdkrachten (SCAF), generaal Mohamed El-Assar, in een televisietoespraak dat enkele raddraaiers de menigte hadden opgehitst om de soldaten aan te vallen en pantservoertuigen in brand te steken.

Demonstranten gearresteerd

In de nasleep hebben de militaire aanklager 31 burgers opgepakt en voor militaire rechtbanken gedaagd waar ze werden beschuldigd van geweld tegen de strijdkrachten. Onlangs werden 29 van hen vrijgelaten. Het strafhof in verdaagde de zaak tegen Michael Abdel-Naguib en Mosaad Shaker tot 4 november.
Volgens Koptische activisten zijn de arrestaties en aanklachten als excuses gebruikt om de officiële versie van de gebeurtenissen te rechtvaardigen, die de schuld bij de demonstranten legt en niet bij het leger.
De staatsmedia hebben dezelfde versie verspreid. Terwijl naast het televisiehoofdgebouw demonstranten stierven deed de staatstelevisie een oproep aan de bevolking de strijdkrachten te komen "verdedigen tegen de aanvallers".
De Maspero Jeugdbeweging heeft de staatstelevisie en haar bestuurders aangeklaagd wegens hun rol in het bloedbad.

Bron: AsiaNews, foto: DNE