Egypte wil kerkbouw versoepelen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het ziet er naar uit dat Egypte dezelf- de regels gaat hanteren voor de bouw van kerken als voor moskeeën. Vorige week is een wetsvoorstel dat de bouw...
20110606egypte01

 

Het ziet er naar uit dat Egypte dezelfde regels gaat hanteren voor de bouw van kerken als voor moskeeën. Vorige week is een wetsvoorstel dat de bouw van gebedshuizen moet regelen aan de christelijke religieuze leiders voorgelegd.

Mgr. Rafik Greiche, woordvoerder van de katholieke Kerk, noemt het wetsontwerp "een goede zaak". Hij zegt te hopen dat het niet wordt gewijzigd voor het door het parlement wordt goedgekeurd.

"Het is slechts een ontwerp", vertelde hij AsiaNews. "We moeten de definitieve versie vë³ë³r de stemming afwachten, maar het ziet er vrij goed uit."

Revolutionair

De wet nieuwe wet moet voor het einde van deze maand worden goedgekeurd en bevat een aantal revolutionaire elementen.

"Ten eerste zouden dezelfde regels gelden voor de bouw van moskeeën en kerken", aldus mgr. Greiche.

"Aan het einde van het regime Mubarak overwoog het parlement een wet voor de bouw van kerken waarvoor andere regels zouden gelden dan voor moskeeën. Het feit dat die nu op dezelfde manier worden behandeld is een goede zaak."

Onder Mubarak was toestemming van de premier of de president vereist om een bouwvergunning voor een kerk te kunnen krijgen. "Nu worden gemeenten verantwoordelijk. Bovendien geldt dat als de autoriteiten twee maanden na indiening niets laten horen de aanvraag automatisch als goedgekeurd geldt."

Bureaucratie berucht

"De Egyptische bureaucratie was berucht om haar pogingen de bouw van kerken te ondermijnen. Op de ene dag was de vereiste ingenieur er niet, de volgende dag een andere ambtenaar. Dat kon zo jaren doorgaan."

"Vroeger werd een aanvraag alleen overwogen bij een bepaald minimum aantal gelovigen (tot 100.000). De nieuwe wet kent dergelijke voorwaarden niet. Daarom is de nieuwe wet een goede zaak."
Ook kunnen de veiligheidsdiensten niet langer de bouw blokkeren, zoals in het verleden vaak gebeurde. De bureaucratie en de politie greep deed al het mogelijke kerkbouw te stoppen. Tegelijkertijd was het bouwen van een moskee een fluitje van een cent."

Weerstand

Christenen worden echter nog steeds geconfronteerd met verzet van fundamentalistische en salafistische groepen die soms proberen te voorkomen dat christenen de kerken gebruiken die er al zijn.

"Dit probleem is vooral acuut in sommige delen van het land, zoals Luxor of Arman. Elders in het land is het rustig."

"De nieuwe wet is vooral belangrijk voor de nieuwe voorsteden rond Caïro waar een schreeuwende behoefte is aan kerken. In de dorpen, waar veel armoede heerst, zullen fundamentalisten hun uiterste best blijven doen om kerkbouw te voorkomen. Ik hoop dat dit wetsvoorstel er ongewijzigd doorkomt. Maar ik ben voorzichtig optimistisch."

 

Bron: AsiaNews