Egypte: opnieuw geweld tegen Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Egypte gaan geweld tegen Koptische Christenen en de ontvoering van jonge Christelijke vrouwen onverminderd door, meldt AsiaNews. Afgelopen zaterdag staken€¦
20110629_Egypte01

In Egypte gaan geweld tegen Koptische Christenen en de ontvoering van jonge Christelijke vrouwen onverminderd door, meldt AsiaNews.

Afgelopen zaterdag staken enkele honderden Moslims in het dorp Awlad Khalaf in Suhaj, Boven-Egypte, acht huizen van Christenen in brand. Daarbij raakten drie mensen gewond. In Minya werden twee jonge Koptische vrouwen ontvoerd en gedwongen zich tot de Islam te bekeren. Het is volgens de Egyptische wet onmogelijk dit laatste ongedaan te maken of ongeldig te verklaren.

Dagelijks

Anti-Christelijk geweld is de laatste tijd aan de orde van de dag in Boven-Egypte. Voor zover politie en leger zich niet terugtrekken spannen zij samen met de geweldplegers, aldus AsiaNews. In het nauwelijks gecontroleerde gebied zetten Moslimextremisten geloofsgenoten op tegen de Christenen en wordt alles aangegrepen om kerken en huizen te vernietigen.

Bouwvergunning

In het dorp Awlad Khalaf hebben extremisten geprobeerd de bouw stil te leggen van een groot huis door de christelijke gemeenschap ervan te beschuldigen het na voltooiing als kerk te willen gebruiken.

Volgens lokale bronnen overschreed de eigenaar, Wahib Halim Attia, de afgegeven bouwvergunning door een pand met een oppervlak van 350 vierkante meter te bouwen in plaats van de toegestane 95. Volgens de lokale pastoor hadden zowel Christelijke als Islamitische leiders al geprobeerd de man te overreden zich aan de vergunning te houden.

Aanval

Attia’s weigering leidde tot een woede-uitbarsting onder de Moslims, daartoe opgehitst door enkele extremisten en gingen nabijgelegen huizen in vlammen op.

De politie verscheen drie uur later ter plaatse en arresteerde enkele tieners, variërend in leeftijd van 10 tot 14. De aanstichters lopen echter nog vrij rond. Velen vrezen voor herhaling.

Oplopende spanningen

Het machtsvacuüm dat is ontstaan na de val van president Mubarak heeft geleid tot een flinke toename van het aantal ontvoeringen van Koptische meisjes en jonge vrouwen. Zij worden op straat of zelfs thuis met geweld ontvoerd en vervolgens gedwongen met moslimmannen te trouwen.

Nancy en Christine

De meest recente zaak gaat om de 14-jarige Nancy en de 16-jarige Christine die op 12 juni verdwenen maar de volgende dag door de politie werden aangetroffen in Niqaab. Ze werden herkend aan het op hun pols getatoeëerde kruis.

Beide meisjes hebben gezegd zich uit angst te hebben bekeerd tot de Islam. Volgens een comité van de Al Azhar kunnen de meisjes zich wettelijk niet hebben bekeerd omdat zij nog minderjarig zijn.

Zij zijn voor de duur van verder onderzoek in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen.

Vrees voor escalatie

"De dagelijkse ontvoering en gedwongen islamisering van Koptische minderjarigen door moslims wordt gefinancierd door Saoedi-Arabië en is sinds de omwenteling geëscaleerd", aldus de Koptische activist Mark Ebeid. Dit heeft de Kopten tot het uiterste getergd. "Iedereen vreest dat ze niet langer in staat zijn de aanhoudende Islamitische provocaties onbeantwoord te laten."

 

Bron: AsiaNews