Egypte – Noodhulp na aanvallen op Koptische Christenen

Project
Wat moet een kleine zakenman doen als hij zijn bezittingen, zijn winkel, zijn middelen van bestaan in rook ziet opgaan? Wat moet de vader van een gezin doen als hij weet dat hij zijn gezin niet meer te eten kan geven?
ACN-20130824-00304small

Kerk in Nood belooft 30.000 euro voor de slachtoffers en hun gezinnen. Wat moet een kleine zakenman doen als hij zijn bezittingen, zijn winkel, zijn middelen van bestaan in rook ziet opgaan? Wat moet de vader van een gezin doen als hij weet dat hij zijn gezin niet meer te eten kan geven? Het is moeilijk te begrijpen wat A.W. moet hebben doorgemaakt toen dit met hem gebeurde. Als Koptische Christen was hij een van de vele slachtoffers van de recente heftige schermutselingen in Egypte.

 

De basisregels voor vreedzaam samenleven schijnen niet meer van toepassing te zijn in de straten van Cairo. Sinds het afzetten en de arrestatie van president Morsi zijn er voortdurend hevige rellen geweest van de kant van de Moslimbroederschap.
Winkels en privébezittingen gingen in vlammen op en veel Egyptenaren bleven achter op de puinhopen van hun vroegere bestaan. In ons bisdom hebben veel huisvaders hun baan verloren en zij werden gedwongen hun kinderen van school te halen om financiële redenen, meldt Patriarch Ibrahim Isaad Sedrak van de Koptisch Katholieke Kerk.

 

Hij vraagt aan Kerk in Nood te voorzien in het onderhoud van de getroffen gezinnen, waaronder dat van A.W. Tot voor kort was deze veertig jarige toegewijde Christen en huisvader de eigenaar van een boekwinkel. De handel was goed en hij kon zijn vrouw en drie kinderen in de schoolgaande leeftijd ervan onderhouden. Toen brak de zogenaamde "Arabische lente" uit, later gevolgd door de eerste aanvallen, waarbij zijn winkel in brand gestoken werd. Het was een enorme tegenslag maar A.W was er weer snel bovenop. Met een lening kon hij zijn zaak weer opbouwen. Zijn kinderen groeiden op en maakten het goed ondanks de moeilijke omstandigheden. A.W. kon weer ademhalen – tot 14 augustus 2013 toen de nachtmerrie zich herhaalde. In één klap werden de middelen van bestaan van deze trotse, onafhankelijke man weggevaagd. Voor de tweede keer moest hij hulpeloos toezien hoe zijn bestaan in vlammen opging.

 

Maar deze keer kon hij geen lening krijgen omdat hij al schulden had. "Ik heb geen werk, ik heb geen winkel, ik werd gedwongen het op te geven om enkele van mijn schulden te kunnen aflossen."
"Ik ben weer terug bij mijn ouders gaan wonen om zo de kosten van levensonderhoud voor het gezin te drukken." "Mijn ouders geven ons te eten." " Het nieuwe schooljaar moet nog beginnen maar ik heb geen idee waarvan ik het schoolgeld van al mijn kinderen ga betalen en omdat ik nog schulden heb wil niemand mij in dienst nemen," zo beschrijft hij zijn uitzichtloze situatie.

 

Met de hulp van Kerk in Nood zal kan A.W. zijn schulden af betalen en zijn leven weer op bouwen. "Ik bid tot God dat Hij mijn gezin wil helpen om door te kunnen gaan met leven in Egypte," schrijft hij aan Kerk in Nood en hij vraagt voor hem en zin gezin te bidden.

 

Kerk in Nood wil A.W. en anderen in dezelfde situatie, die bijzonder hard getroffen zijn door de recente wreedheden, graag helpen. We zijn van plan een donatie van 30.000 euro over te maken die er vooral voor moet zorgen dat de kinderen weer naar school kunnen gaan.

 

Bron en foto: Kerk in Nood (vanwege veiligheid kunnen we niet de volledige naam van A.W. publiceren)