Egypte: Moslims willen "Christen-vrij" dorp

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Radicale Moslims willen dat alle Koptische Chris- tenen vertrekken uit hun dorp in de buurt van de Egyptische stad Alexandrië, meldt AsiaNews...
20120210egypte01

Radicale Moslims willen dat alle Koptische Christenen vertrekken uit hun dorp in de buurt van de Egyptische stad Alexandrië, meldt AsiaNews. 62 gezinnen zouden moeten vertrekken vanwege ongegronde beschuldigingen tegen een Kopt.

 

De Kopten van Kobry-el-Sharbat (el-Amerya) werden op 27 januari aangevallen door een menigte van zo’n drieduizend Moslims onder leiding van de salafistische leiders. Huizen en winkels van Kopten gingen in vlammen op. Het geweld ontstond door de beschuldigingen van een Islamitische kapper, Toemah, die beweerde dat de Koptische kleermaker Samy Mourad Guirgis (34) "illegale" foto’s van een Moslim vrouw op zijn mobiele telefoon zou hebben. Mourad heeft de beschuldigingen ontkend en meldde zichzelf uit vrees voor zijn leven bij de politie. Moslims hebben zijn huis en winkel in brand gestoken. Zijn hele familie is gedwongen om het dorp te verlaten. Mourad verblijft nog in voorlopige hechtenis.

‘Verzoeningsbijeenkomsten’

Sindsdien zijn er drie "verzoeningsbijeenkomsten" gehouden in het hoofdbureau van politie in el-Amerya. Daarbij waren vertegenwoordigers van de Koptische Kerk, de salafisten en de Moslim Broederschap aanwezig.
Volgens de politie heeft de betrokken vrouw het hele verhaal ontkend en is geen een compromitterende foto aangetroffen op Mourads mobieltje. Maar radicale Moslims beweren dat de "Moslim eer ten schande is gemaakt".

Eisen

Bij de eerste bijeenkomst weigerden ze elke vorm van compensatie voor de Kopten die onschuldig slachtoffer waren geworden van hun geweld.
Op 30 januari viel een menigte Moslims het dorp Kobry-el-Sharbat voor de tweede keer binnen. Daarbij werden onder de ogen van de veiligheidstroepen drie Christelijke huizen in brand gestoken. Ditmaal eisten de Islamitische vertegenwoordigers dat een rijke Koptische handelaar, Soliman, zou worden verbannen uit het dorp. Hij en zijn zoons zouden in de lucht hebben geschoten toen hun huis in brand werd gestoken.
De familie van de handelaar ontkent dat er schoten zijn gelost en niemand raakte gewond. De politie heeft echter een arrestatiebevel voor Solimans zonen.
Op 1 februari werd tijdens een "verzoeningsbijeenkomst" geëist dat een aantal Koptische families uit het dorp vertrekt en dat de bezittingen van Soliman gedwongen worden verkocht onder toezicht van de salafistische sjeik Sherif el-Hawary.
Daarbij werd gedreigd dat Kobry el-Sharbat opnieuw zou worden aangevallen en alle Koptische huizen zouden worden verbrand. Soliman heeft zich bij de executieverkoop neergelegd om verdere schade voor zijn geloofsgenoten te voorkomen.

 

Vrees voor escalatie

Magdy Khalil, het hoofd van het Midden-Oosten Freedom Forum, heeft verklaard dat de "verzoeningsbijeenkomsten" volstrekt illegaal zijn en dat de medeplichtigheid van de Egyptische autoriteiten duidelijk is. Hij dringt er bij de Kopten op aan om terug te keren naar hun huizen. "Als we dit accepteren, zullen we de deur openen naar een lawine van gedwongen uitzettingen." En gedwongen deportatie is een misdaad volgens het internationaal recht.

Bron: AsiaNews, foto: AsiaNews