Egypte: Moslims vallen christelijk gezin aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Volgens de organisatie International Christian Concern (ICC) heeft op 29 mei in Egypte een groep moslims het huis van een koptisch gezin aangevallen naar aanleiding van een woordenwisseling. Op 29 mei stonden Nabil Shawky en een andere...
apntkatho_egypt_sectaria_14wfk

Volgens de organisatie International Christian Concern (ICC) heeft op 29 mei in Egypte een groep moslims het huis van een koptisch gezin aangevallen naar aanleiding van een woordenwisseling.

Op 29 mei stonden Nabil Shawky en een andere christen in het dorp Kom El-Mahras, in de provincie Opper-Egypte in de rij voor voedselbonnen. Die worden van overheidswege verstrekt aan gezinnen met een lager inkomen. Tijdens het wachten ontstond een woordenwisseling met twee moslims in een tweede rij naast hen. Het viertal is vervolgens ruziënd uiteen gegaan.

Volgens Khalaf Fathy Shehata, advocaat en een neef van de heer Shawky, werd het huis van Shawky later die middag omsingeld door een woedende menigte waarbij deze en diens gezinsleden met messen werden belaagd en hun woning werd vernield.

Gewonden

Vier van hen raakten zwaar gewond, onder wie Malaka, een 50-jarige vrouw, die een gebroken neus een een zwaar gekneusd gezicht opliep. Nabil Shawky zelf kreeg 40 messteken, waarvan drie in rug en buik. Farah Shawky werd in de nieren gestoken en liep een schedelbasisfractuur op door slagen op het hoofd. Nagah Shawky werd in de buurt van de lever gestoken.

Politie

Ooggetuigen melden dat de politie er meer dan een uur over deed om de woning te bereiken. Er werden drie minderjarigen opgepakt wegens deelname aan het geweld. Er werd ook een 60-jarige christelijke man gearresteerd nadat hij de autoriteiten had gealarmeerd. Hij is ervan beschuldigd zich op de menigte te hebben willen wreken.

Vragen

Volgens de koptische mensenrechtenactivist Wagih Yacoub kent de politie de namen van degenen die met messen gestoken hebben. "Ze doen echter geen moeite hen te arresteren. Zoals altijd heeft de politie ook een christen gearresteerd. Deze keer betrof het een gewonde christelijke man van 60, een diabetespatiënt die lijdt aan een nierziekte. Na de arrestatie heeft de Openbaar Aanklager hem direct vrijgelaten.

"De vraag is waarom van de honderd vijftig aanvallers alleen drie minderjarigen zijn opgepakt? En waar was de politie toen zij zag dat een met messen en knuppels bewapende menigte door het dorp trok met de bedoeling een christelijk gezin in zijn woning aan te vallen en te doden?", aldus Yacoub. Patroon

Volgens Aidan Clay, regionaal manager van ICC voor het Midden-Oosten, "verbaast het ons als waarnemers telkens weer hoe weinig religieuze vrijheid Egyptische christenen feitelijk hebben en hoe weinig rechten zij hebben. En dat terwijl aanslagen tegen christenen in Egypte helaas routine zijn."

"Zoals het bijna altijd gaat zullen de daders van deze aanslag waarschijnlijk ongestraft blijven, en zullen wetteloosheid en vooroordelen boven recht en orde gaan", aldus Clay. "Wij dringen er bij Egypte op aan goed naar de mensenrechten en religieuze vrijheden van de Koptische slachtoffers te kijken wanneer ze de zaak gaan onderzoeken. Er moeten strenge straffen worden opgelegd aan degenen die hebben aangezet tot de aanval op dit christelijke gezin. Wij pleiten ervoor dat de Egyptische regering zowel de rechten van christenen als van moslims verdedigt, anders komt er nooit vrede in Egypte." (Bron: PAC)