Egypte: moslimextremisten vallen christelijk dorp aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Duizend moslimextremisten hebben vrijdag het overwegend koptisch-christelijke dorp Al-Marashda in het oosten van Egypte aangevallen.
20132101_Egypte01

Duizend moslimextremisten hebben vrijdag het overwegend koptisch-christelijke dorp Al-Marashda in het oosten van Egypte aangevallen.

Opgehitst door religieuze gezagsdragers staken de moslimextremisten huizen en winkels in brand. Ook is geprobeerd om de kerk te vernielen. Dat meldt Asianews.

Politieagenten konden de aanvallen stoppen en hebben tien moslimextremisten gearresteerd. Om te voorkomen dat de gearresteerden worden weggevoerd, hebben radicale moslims de toegangswegen tot het dorp geblokkeerd. De politie heeft traangas ingezet om de blokkades te doorbreken.

De overheid adviseert de koptisch-christelijke bevolking om hun huizen niet te verlaten voor hun eigen veiligheid. Ook heeft de koptisch-orthodoxe parochie de viering van de Openbaring des Heren geannuleerd.

De imam van het dorp heeft uit solidariteit met de christelijke gemeenschap islamitische jongeren opgeroepen om winkels van christenen te beschermen.

Anba Kyrollos, de koptisch-orthodoxe bisschop van Nag Hammadi, zei dat de groep moslimextremisten, waaronder veel salafisten, het dorp uit wraak hebben aangevallen omdat beschuldigingen tegen een christelijke man die een moslimmeisje van zes jaar zou hebben misbruikt, onwaar zijn. Politieonderzoek wees uit dat geruchten over een mogelijk misbruik leugenachtig waren.

De aanval op dit dorp is een tweede aanval van moslimextremisten op een christelijke gemeenschap in een week tijd.

Op 15 januari vernielden honderden moslimextremisten de koptisch-orthodoxe St. George Taymah kerk in het bisdom van Fayyum, in het midden van Egypte.

Foto: AsiaNews