Egypte: meisjes ontvoerd, bekeerd en uitgehuwelijkt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Koptisch-Orthodoxe Christenen in Egypte luiden de noodklok vanwege de enorme golf ontvoeringen die momenteel plaatsvindt onder jonge Koptische meisjes. Zij worden...
20112405_Egypte01

Koptisch-Orthodoxe Christenen in Egypte luiden de noodklok vanwege de enorme golf ontvoeringen die momenteel plaatsvindt onder jonge Koptische meisjes. Zij worden gekidnapt door Moslims met de bedoeling hen te bekeren tot de Islam en uit te huwelijken.

Dwang

Een priester in Cairo zegt dat ten minste 21 meisjes, van wie de meesten niet ouder zijn dan 14 jaar, uit zijn parochie plotseling zijn verdwenen. Een aantal Koptische kloosters biedt schuilplaatsen voor meisjes die ontsnapt zijn en om veiligheids- redenen nog niet naar hun familie kunnen terugkeren. Een aantal van deze meisjes heeft erkend gedwongen bekeerd te zijn, verkracht en als slaaf misbruikt.

Genocide

Bekering tot de Islam lijkt in Egypte onomkeerbaar, omdat bureaucratie en wetgeving het voor de jonge meisjes nagenoeg onmogelijk maakt na de gedwongen bekering tot de Islam terug te keren tot het Christendom. De wet voorziet wel in een procedure waarin dit mogelijk is, maar onder groeiende druk van de Sharia (de Islamitische wetgeving) in Egypte is dit praktisch onmogelijk. Alleen mensen die zich een advocaat kunnen veroorloven maken kans de procedure succesvol te doorlopen. In Egypte staat op allerlei officiële documenten, zoals identiteitsbewijzen, de religie vermeld. Documenten proberen te wijzigen leidt tot een hoop onnodige bureaucratie, waardoor het een moeizaam en traag veranderingsproces is. Veel ambtenaren weigeren mee te werken of vertragen het proces bewust. De Sharia beschouwt herbekering als afvalligheid, waarop de doodstraf staat. Sinds de zogenaamde Arabische Lente is het aantal ontvoeringen en gedwongen bekeringen en huwelijken enorm toegenomen. Kopten willen aan dit probleem meer ruchtbaarheid geven zodat er een verandering kan komen. Egyptische Christenen spreken van een "vorm van culturele genocide".

Problematiek

Deze situatie is niet uniek voor Egypte. Vele landen in de Arabische wereld, maar ook in Azië kennen deze problematiek.

 

(Bron: KN/AINA)