Egypte: Katholieke bisschop blij met de verkiezing van Abdal Fattah al-Sisi als president

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Sisi is de juiste man op de juiste plaats. Zijn overwinning geeft de Christenen veiligheid en hoop voor de toekomst. Er komen betere tijden aan. Met deze...
ACN-20140530-09432-small

Sisi is de juiste man op de juiste plaats. Zijn overwinning geeft de Christenen veiligheid en hoop voor de toekomst. Er komen betere tijden aan. Met deze woorden verwelkomde Bisschop Abdel Zaky, de Apostolische Vicaris van Alexandrië en algemeen hoofd van de Rooms-Katholieke Christenen in Egypte, de verkiezing van Abdel Fattah al-Sisi. Met meer dan 93 procent van de stemmen werd op donderdag de vroegere bevelhebber van de Egyptische strijdkrachten tot nieuwe president van Egypte gekozen. Voor zijn verkiezing had Sisi zich al teruggetrokken uit al zijn militaire functies.

"Zijn verkiezing geeft alle Egyptenaren, Moslims en Christenen hoop" zei Bisschop Zaky tegen Kerk in Nood. De Franciscaan benadrukte ook dat Sisi in het openbaar op geen enkele manier blijk gegeven heeft van religieus fanatisme en geen onderscheid maakt tussen Moslims en Christenen. Hij is gelovig, maar hij ziet religie als een privé aangelegenheid. Zijn voornaamste zorg is zijn land. Dat liet hij zien toen hij Egypte vorig jaar redde van een burgeroorlog. In juli 2013 was het Generaal al-Sisi die als legeraanvoerder President Morsi van de Moslimbroederschap afzette toen hij nog geen jaar president was.

Bisschop Zaky verwierp de Westerse kritiek op de gevolgde procedure. "Als president Sisi niet het hoofd van het leger was geweest, zou er een burgeroorlog gekomen zijn. Dan zouden we voor dezelfde situatie gestaan hebben als in Irak. Het volk had niet de mogelijkheden om de Moslimbroederschap het hoofd te bieden. Het leger kwam alleen tussenbeide toen de bevolking er om vroeg. Het leger handelde niet op eigen initiatief. Het Westen heeft dat niet begrepen, ja, zei de bisschop, Morsi werd verkozen, maar de mensen zagen het land onder zijn bestuur er onderdoor gaan. Daarom zeiden ze het vertrouwen in hem op om zo erger te voorkomen.

Vanuit een Christelijke visie is het niet cruciaal dat de nieuwe president een herziende grondwet invoerde die aangenomen werd in een referendum, na de val van Morsi. Het is een nauwkeurig geformuleerd document. Als het uitgevoerd wordt zal het voldoen aan de behoeften van alle gelederen in de Egyptische maatschappij of het nu vrouwen, arbeiders, Christenen of Moslims zijn, legde bisschop Zaky uit. Verder zei hij: "Egypte heeft nu een sterke leider nodig. Drie jaar lang werd het land de chaos ingetrokken. Iemand moet er de wet toepassen en geen onderscheid meer maken tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Bron en foto: Kerk in Nood