Egypte : Egyptenaar mag christen worden van rechter

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
Een Egyptische rechtbank heeft een moslim toestemming gegeven christen te worden. Dat meldt de Nederlandse organisatie Open Doors op grond van berichtgeving van het Amerikaanse persbureau Compass Direct.
secret-200-x-218

Een Egyptische rechtbank heeft een moslim toestemming gegeven christen te worden. Dat meldt de Nederlandse organisatie Open Doors op grond van berichtgeving van het Amerikaanse persbureau Compass Direct. Volgens een woordvoerder van Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, gaat het om "een zeldzame overwinning".

"In Egypte spelen verschillende rechtszaken van moslims die weer christen willen worden", vertelt de woordvoerder. "Het komt echter zelden voor dat iemand in het gelijk gesteld wordt. Als dat wel gebeurt, betekent dat nog niet altijd dat hun identiteitskaart wordt aangepast." Soms weigeren gemeentelijke instanties mee te werken ondanks een rechterlijke uitspraak.

Volgens Open Doors is het nog nooit voorgekomen dat christenen die als moslim geboren zijn officieel toestemming hebben gekregen van godsdienst te veranderen. Fathi Labib Yousef was Koptisch christen, maar besloot in 1974 moslim te worden om van zijn christelijke vrouw te kunnen scheiden. In 2005 namen zijn twijfels over de islam toe en wilde hij opnieuw officieel van godsdienst veranderen. Hij kreeg echter geen toestemming tot wijziging van zijn identiteitskaart waarop ook de religie van de drager vermeld wordt.

In Egypte komt het regelmatig voor dat Koptische christenen moslim worden om te scheiden, meer maatschappelijk aanzien te krijgen of om met een moslim te trouwen. Als ze spijt krijgen, is de weg terug moeilijk. Vorig jaar kregen onverwachts twaalf tot de islam bekeerde Kopten van een hoge rechtbank toestemming weer christen te worden, maar het Openbaar Ministerie ging in beroep bij het Hooggerechtshof. Dat hof heeft deze zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld. Mocht het Hooggerechtshof in het voordeel van de twaalf beslissen, dan zouden moslims die weer christen willen worden het grondwettelijke recht hebben om terug te keren naar hun oude godsdienst.

Bron: KN/OD