Egypte: daders vrijuit na geweld tegen Kopten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Egyptische rechtbank heeft het proces ge- staakt tegen de "onbekenden" die verantwoordelijk zijn voor de geweldsuit- barsting in Caïro op 9 oktober vorig jaar waarbij...
20120503_egypte01

Een Egyptische rechtbank heeft het proces gestaakt tegen de "onbekenden" die verantwoordelijk zijn voor de geweldsuitbarsting in Caïro op 9 oktober vorig jaar waarbij 27 Koptische Christenen en een soldaat omkwamen en 320 gewonden vielen.

 

Volgens de rechters was het niet mogelijk de daders te identificeren die dienstplichtig soldaat Mohammed Shata en negen Koptische Christenen hebben doodgeschoten.

De rechtbank heeft ook de aanklachten laten vallen tegen 28 Kopten en Moslimactivist Alaa Abdel-Fatah wegens gebrek aan bewijs. Zij werden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het geweld dat zich voornamelijk tegen hun geloofsgenoten richtte.

Vreedzaam protest

Op 9 oktober 2011 demonstreerden duizenden Koptische Christenen op vreedzame wijze voor het aftreden van de gouverneur van Aswan, een oud-generaal, die niet had ingegrepen toen een tachtig jaar oude Koptische kerk in brand werd gestoken.

Om onduidelijke redenen begonnen militairen op de vreedzame demonstranten te schieten en reden militaire voertuigen op de menigte in. De wereldwijd uitgezonden beelden van aanstormende voertuigen en overreden burgers veroorzaakten een enorme schok.

‘Farce’

In een reactie op het oordeel van de rechters merkte advocaat Fayez tegenover persbureau AINA sarcastisch op blij te zijn "dat we in staat waren om de onschuld te bewijzen van de Kopten die verdacht werden van doden van hun Koptische broeders." Volgens hem heeft het falende rechtssysteem in Egypte de rechten van de slachtoffers en hun nabestaanden volkomen genegeerd. Vivian Magdi, de vriendin van Michael Mosad die door een militair voertuig werd verpletterd, noemt het laten vallen van de zaak "een farce".

Bron en foto: AsiaNews