Egypte: 38 Koptische kinderen gewond door politiegeweld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bij een recente confrontatie tussen Koptische christenen en de Egyptische politie zijn 38 kinderen gewond geraakt. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie International Christian Concern (ICC). Ook waren onder de 168 Koptische arrestanten minstens 20...
20101209Egypte01

Bij een recente confrontatie tussen Koptische christenen en de Egyptische politie zijn 38 kinderen gewond geraakt. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie International Christian Concern (ICC). Ook waren onder de 168 Koptische arrestanten minstens 20 minderjarigen.

Op 24 november braken er in de Egyptische stad Giza onlusten uit toen de politie de bouw wilde stilleggen van de Heilige Mariakerk in de arme christelijke wijk Talbiya in Caïro. Volgens de politie was de bouw illegaal. Dat lokte een demonstratie uit van meer dan duizend woedende Kopten omdat ambtenaren eerder hadden gezeg dat de bouw was goedgekeurd en dat vergunning was verleend.

Scherpe munitie

Om de demonstratie de kop in te drukken vuurde de politie met scherp en rubberen kogels op de menigte. Ook werd over en weer met stenen gegooid.

Onder de Kopten zouden minstens vier doden zijn gevallen. Onder hen was een vier jarig meisje dat stikte in de traangas. 168 Kopten werden opgepakt, onder wie minstens 20 minderjarigen, die naar de jeugdgevangenis Al-Marg zijn gestuurd.

"Illegaal"

Op 4 december demonstreerden zowel Koptische christenen als moslims voor het gebouw van het Hooggerechtshof voor de vrijlating van de jeugdige arrestanten. Initiatiefnemer was dr. Naguib Ghobrial, hoofd van de Egyptische Unie voor de mensenrechten. Ghobrial eiste ook het ontslag en vervolging van de gouverneur van Giza en de chef van de Staatsveiligheid in Giza, die naar verluidt toestemming had gegeven voor het gebruik van scherpe munitie tegen de demonstranten. "Ze gebruikten scherpe munitie en met deze kogels doodden zij twee mensen", aldus Ghobrial.

"We willen onze kinderen vrij. Waarom houden ze onze kinderen vast?", zegt Mona Farous, deelneemster aan de demonstratie van afgelopen zaterdag. Ze liep met een bord met de foto’s van de gearresteerde jongeren. "Ik ben de kinderen wezen bezoeken in het ziekenhuis. Er zijn er daar 38, maar nog meer in de gevangenissen."

Nieuwe fase

Aidan Clay, ICC-verantwoordelijke voor het Midden-Oosten, ziet een nieuwe ontwikkeling in het geweld tegen christenen in Egypte. "Terwijl het meeste geweld tegen Koptische christenen in Egypte wordt gepleegd door gewelddadige moslimgroepen, is het geweld in Talbiya tegen ongewapende demonstranten het eerste incident in de recente geschiedenis dat door de Egyptische overheid zelf gepleegd is door haar veiligheidstroepen. De christenvervolging in Egypte is daarmee in een nieuwe fase gekomen. Kopten worden niet langer alleen gediscrimineerd, maar zijn nu feitelijk ook het doelwit van de overheid. Wij dringen er bij president Hosni Mubarak op aan onmiddellijk maatregelen te nemen en de verantwoordelijken voor de rechter te dagen. Ook dienen degenen die onterecht zijn gearresteerd te worden vrijgelaten, de kinderen als eersten. Als er niets gebeurd zal het voor iedereen duidelijk zijn dat het regime Mubarak en de Egyptische rechtbanken het geweld tegen christenen vergoelijken en daarmee steunen." (Bron: ICC)