Een voertuig voor de parochie van St. Thomas van Aquino (Malawi)

Project
Malawi is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Het merendeel van de bevolking leeft van nog geen Amerikaanse dollar [0,76 euro] per dag. Het land wordt bovendien geteisterd door een hoog AIDS-percentage.
20121210malawi012

Malawi is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Het merendeel van de bevolking leeft van nog geen Amerikaanse dollar [0,76 euro] per dag. Het land wordt bovendien geteisterd door een hoog AIDS-percentage. Ongeveer twaalf procent van de mensen binnen de leeftijdsgrens van 15 tot 49 jaar is HIV-positief. De Katholieke Kerk doet er alles aan om de mensen te helpen. Ze zorgt voor veel scholen, zieken- en weeshuizen en helpt overal waar mogelijk de noodlijdende mensen. Maar de lokale Kerk is even arm als de rest van de bevolking en er is bovendien een gebrek aan priesters. Het gevolg is dat er voor elke priester meer dan negenduizend Katholieke gelovigen zijn, en in veel gebieden zelfs nog meer. Daarbij moeten de priesters in deze vaak uitgestrekte parochies ook nog eens regelmatig zeer grote afstanden afleggen.

In de parochie van Maria Moeder van Hoop, in het Aartsbisdom van Lilongwe in midden Malawi, was de afstand van het parochiecentrum tot een van de buitenposten ongeveer 87 km. Gezien de slechte wegen betekent dit een urenlange en zware reis, waarbij autopech en klapbanden regelmatig voorkomen. Het was duidelijk dat de parochie veel te groot was, en daarom werd ze opgesplitst. De nieuwe parochie van St. Thomas van Aquino, die in juni 2011 werd ingewijd, kampt echter nog steeds met problemen. Zo telt ze meer dan elfduizend gedoopte Katholieken en bijna 580 catechumenen. Zelfs nu nog moet Pr.Joseph Ukut behoorlijk grote afstanden afleggen. Hij heeft geen eigen auto maar moet er een lenen van een naburige parochie, waar hij voorlopig ook woont. Op zondagen, wanneer hij naar verschillende buitenposten moet reizen om de H. Mis te celebreren, is hij vaak te laat vanwege de afstand tussen de dorpen. Door tijdgebrek moet hij haast maken met de Mis, zodat hij alle dorpen kan bezoeken, waar de mensen hem verwachten. In het regenseizoen zijn de meeste dorpen geheel onbereikbaar met een gewone auto, aangezien deze bij regen eenvoudigweg vast komt te zitten in de diepe modder. Er is alleen doorheen te komen met een robuust voertuig met vierwielaandrijving – maar dat is iets wat Pr. Joseph zich gewoon niet kan veroorloven. Het gevolg is dat vele Katholieke gelovigen in de meer afgelegen gebieden vaak maanden moeten wachten om de sacramenten te ontvangen, eenvoudigweg omdat de priester ze niet kan bereiken.

Om de mensen beter van dienst te kunnen zijn, heeft Pr. Joseph een beroep gedaan op Kerk in Nood (KiN). We hebben 21.500 euro toegezegd voor een robuust voertuig met vierwielaandrijving.

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Mocht u dit of een vergelijkbaar project dat voor KiN pastorale prioriteit heeft, willen ondersteunen, gelieve dan bij uw schenking onderstaande referentiecode te vermelden. Dankuwel.

Projectcode: 135-01-29