Een van de ontvoerde meisje ontvlucht Boko Haram

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een van de schoolmeisjes die door Boko Haram waren ontvoerd van een slaapzaal is aangetroffen in een dorp in Noord Oost Nigeria. Het is de eerste vluchteling van de gijzeling die in april de wereld schokte. Van de bijna 300 meisjes en jonge vrouwen die op
20141003Nigeria01

Een van de schoolmeisjes die door Boko Haram waren ontvoerd van een slaapzaal is aangetroffen in een dorp in Noord Oost Nigeria. Het is de eerste vluchteling van de gijzeling die in april de wereld schokte. Van de bijna 300 meisjes en jonge vrouwen die opgepakt en weggevoerd werden bij de inval van Boko Haram in een middelbare school, ontsnapte er ook al enkele meisje bij de verwarring die ontstond. Een reeks aanvallen op afgelegen dorpen in de noordelijke deelstaat Borno leidde tot een topbijeenkomst in Parijs waar buurlanden als Chaad, Cameroen en Niger met de VS en de EU besloten militaire actie te ondernemen tegen Nigeria. Maar vijf maanden later zitten nog 276 meisjes en vrouwen vast en worden er nog verder ontvoeringen gepleegd als strategie door de extremisten. Over de vrijlating van het 20-jarige meisje doen met elkaar strijdige berichten de ronde. Autoriteiten zeggen dat zij door de miltanten was losgelaten, maar inwoners van het gebied beweren dat zij ontvlucht is.

Een woordvoerder van de politie meldde: "ik kan bevestigen dat op 24 september 2014 een 20-jarig meisje van de ontvoerde Chibok groep vrijgelaten werd door de militanten in Mubi behorend tot de deelstaat Adamawa. Haar conditie is stabiel. Ze krijgt de beste medische zorg. Volgens onze informatie is ze een van de ontvoerde schoolmeisjes. Verdere informatie volgt nog."
Lokale ooggetuigen zeggen dat ze gevonden werd toen ze wandelde aan de grens van Hong, een district naast deelstaat Borno. "Niemand weet hoe ze hier gekomen is. Ze is ofwel vrijgelaten of gevlucht. Ze rende vier dagen in de bush voordat ze hier terechtkwam", zei de farmer Musa Sule. Lokale bronnen zegen dat er in Damboa, 120 kilometer verder een cel van Boko Haram is. De sekte had eerder een hoofdkwartier in het Sambisa bos bij Damboa en gebruikt dat nog steeds als basis en trainingskamp.

Dit bericht van een vlucht is het eerste nadat het Nigeriaanse leger eerder deze week beweerde tientallen meisjes te hebben bevrijd die opgevangen werden in legerbarakken. Later trokken zij de bewering in en zeiden dat nog geen enkele van de tieners vrij was. De nu gevluchte 19-jarige vrouw werd opgezocht door een lid van de Abuja Family, een groep verwanten en vrienden die dagelijks demonstreren in de hoofdstad Abuja. Het lid van deze groep vertelde tegen the Guardian dat de jonge vrouw een zwaar trauma had en niet in staat was te spreken over wat hij noemde de marteling. "Op dit moment is ze niet in staat uit te leggen hoe ze precies wist te vluchten. Alles wat we weten is dat ze of vluchtte of vrijgelaten is omdat ze tot last was", zei de man.

"De vluchtelinge zou waarschijnlijk kunnen onthullen waar de andere jonge vastgenomen vrouwen zich bevinden. Boko Haram is op dit moment in gesprek met de Nigeriaanse overheid over een uitruil van de meisjes voor tientallen van hun commandanten de nu gevangen zitten. Alle vorige onderhandelingen daarover mislukten. Van de ouders die dagelijks in Abuja een demonstratie houden , zijn de meesten verscheurd tussen vreugde en wanhoop. "We zijn blij dat een van onze meisjes gevlucht is", zei een vader die anoniem wilde blijven wat ook de andere leden van de groep wilden. "Maar het is moeilijk aan te zien hoe zij eraan toe is en te bedenken wat er met de anderen zal gebeuren. We kunnen pas gelukkig zijn als al onze meisjes terug komen." Eerdere vluchtelingen de door the Guardian geïnterviewd werden spraken over veel verkrachtingen, verminking en dwang om te bekeren. Andere vervielen in een krampachtige trance bij het noemen van de naam Boko Haram.

Bron: International Christian Concern

Foto: Refdag.nl