Een nieuw dak voor de herberg van de Karmelietessen in Karaganda (Kazakstan)

Project
Kazakstan - vroeger een deel van de Sovjet-Unie in Centraal Azië - is tegenwoordig qua oppervlakte op 8 na de grootste staat op aarde. Er leven hier echter maar 16 miljoen mensen. 47 procent van de bevolking is...
 
20110906_027

Kazakstan – vroeger een deel van de Sovjet-Unie in Centraal Azië – is tegenwoordig qua oppervlakte op 8 na de grootste staat op aarde. Er leven hier echter maar 16 miljoen mensen. 47 procent van de bevolking is moslim en 46 procent zijn christenen van verschillende denominaties, vooral Orthodoxen (44 procent). Er leven ongeveer 184.000 katholieken in Kazakstan. Zij zijn vooral nakomelingen van naar Centraal Azië gedeporteerde Oost-Europeanen, zoals Polen, Oekraïners etc.

Sinds 1998 leven er Karmelietessen in Karganda. In het begin waren het maar drie zusters, die destijds op uitnodiging van bisschop Jan Pawel Lenga uit Polen zijn gekomen. Mettertijd hebben zich jonge vrouwen uit Kazakstan bij hen aangesloten en nu zijn het 11 kloosterzusters die daar een contemplatief leven leiden in de geest van de H. Teresia van Avila en de H. Johannes van het Kruis. Zij wijden vele uren per dag aan het koorgebed en stille meditatie, en ook het werk van hun handen wordt uitgevoerd ter ere Gods. Zoals de Heilige Teresia van Avila zei: "God is ook aanwezig tussen de potten pannen". Want de zusters moeten werken om minstens voor een deel zelf in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Er zijn voor de zusters echter niet veel mogelijkheden om geld te verdienen op een manier die met hun contemplatieve manier van leven verenigbaar is.

 

Tot het klooster behoort ook een oude opslagruimte. Aanvankelijk hebben de zusters die gebruikt als bloemenkas, waarin ze bloemen teelden voor de verkoop. Maar al gauw kwamen er goedkopere bloemen uit Tadzjikistan en Oezbekistan op de markt, en dus was de bloementeelt voor de kloosterzusters niet meer rendabel. Ondertussen gebruiken zij het gebouw om de tuinapparatuur op te slaan en maken zij er gipsen heiligenbeelden. Maar het dek lekt en is rot en moet volledig worden vernieuwd. Zoals de toestand van het gebouw nu is, zijn er maar twee mogelijkheden. Afbreken of zó renoveren dat er zinvol gebruik van kan worden gemaakt. Als het opnieuw zou kunnen worden opgebouwd, zouden behalve het atelier ook nog twee of drie extra ruimten voor novicen gemaakt kunnen worden, want er zijn nog meer jonge vrouwen die zich bij de zusters willen aansluiten. Bisschop Janusz Kaleta, de opvolger van bisschop Lenga, beveelt ons van harte aan de karmelietessen te helpen, want hij is ervan overtuigd dat de gemeenschap in Karaganda nog verder zal uitgroeien. Daarom willen wij de vernieuwing van het dak met 18.000 euro steunen.

Projectcode: 351-06-19

 

 

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.