"Als ik nu terugkeer, zullen ze me in de gevangenis stoppen en vermoorden." Deze ondubbelzinnige boodschap komt van Peter Nguyen Khai, een 41 "jarige Viëtnamese priester in Rome. Zijn misdaad was dat hij in zijn vaderland geen geheim maakte van zijn katholiek geloof. "Mijn ouders leerden mij dagelijks te bidden en we bleven thuis geloven, hoewel we nooit naar de Kerk gingen," zegt de priester. Hij groeide op in het katholiek dorp Phuc Nhac in de Noord-Vietnamese provincie Ninh Binh. Ik leerde al vroeg dat het verboden was naar de kerk te gaan.
In deze situatie bevonden veel Vietnamese katholieken zich en ze moeten daar gewoon mee leren leven. Bij Khai verdween elke gedachte aan vreedzaam samenleven met het communistische regime als hij zich een jeugdherinnering te binnen bracht. Hij zag in zijn jeugd een oude geestelijk gehandicapte vrouwvrouw die rondliep bij het dorp. Eens toen ze naar de kerk kwam, bonsde ze op de deur, maar er kwam geen antwoord. De lokale priester Matthew Hau was gearresteerd, gemarteld en gedood door plaatselijke communisten. Nadat hij gehoord had wat er gebeurd was met Hau en zijn heroïsche daden om het geloof van zijn mensen te verdedigen, had ik plotseling een sterk verlangen om priester te worden, een "priester als hij," verteld Khai.
Ondervraagd
Zo begon een 12 jaar durende opleiding om priester te worden. Hij zocht de enige redemptorist in Noord-Vietnam op, een ver familielid van hem, Joseph Bich. Onder het mom dat hij de oude man verzorgde, studeerde hij in het huis van pater Bich. Maar helaas ging de politie in Hanoi vermoeden wat zijn eigenlijke reden was om daar te zijn. Hij werd regelmatig op het politiebureau ondervraagd en pater Bich werd onder druk gezet. Dus verhuisde Khai naar het relatief rustige Saigon in het zuiden. Daar werd hij op 25 september 2001 in het geheim priester gewijd en begon hij zijn dienstwerk onder de katholieken in Noord- en zuid-Vietnam. Maar hij verzette zich in het openbaar tegen de onderdrukking van de communistische autoriteiten. Dat leiide ertoe dat zijn superieuren het in 2010 beter vonden hem naar Rome te sturen.
Hart van de Kerk
In Rome zette hij zijn campagne voor de katholieken in Vietnam voort. Hij verspreidde foto’s van vreedzame protesten en gebedsbijeenkomsten die door razzia’s getroffen werden en beelden van traangas en vrouwen die mishandeld werden. Zelfs stuurde hij foto’s rond van baby’s die volgens hem gedwongen geaborteerd waren door autoriteiten. Pater Khai bekent dat zijn "aanwezigheid in het hart van Vietnamese kerk" de afgelopen maanden zijn "liefde en toewijding voor mijn katholieke broeders en zusters in mijn vaderland die elke dag lijden vanwege hun geloof onder dit regime," alleen maar is toegenomen. "De regering gebruikt alle hun ten dienste staande middelen, de staatsmedia, het politieke apparaat, de wet en overheid onderwijs om kost wat lost de groei van de katholiek Kerk af te stoppen." Katholieken zijn in elk deel van Vietnam tweede hands burgers, die wettelijk gediscrimineerd mogen worden. De hoofdboodschap van pater Khai is dat hij niet alleen de buitenwereld wil laten protesteren, maar ook laten bidden voor Vietnam dat in zijn ogen rijp is voor de boodschap van Jezus Christus en het Evangelie. (Bron: CNA)