Een Katholiek thuis voor studentes

Project
In de Oekraïense stad Kharkov vinden studentes uit Katholieke gezinnen een thuis en begeleiding dankzij het bisdom.
Oekraïne-Ola-met-zuster-Radislava

In de Oekraïense stad Kharkov, op zo’n twintig kilometer van de grens met Rusland, wonen en studeren jongens en meisjes uit heel Oekraïne. Omdat het voor Katholieken moeilijk is het geloof te bewaren op de staatscampussen, steunt Kerk in Nood er een studentenhuis voor meisjes van het bisdom.

Een van de meisjes is Ola. Haar moeder woont en werkt in het buitenland, haar vader in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. “Het was moeilijk te leven in een studentenhuis. Ze drinken er veel, en ze roken. Ze weten niets over God.” Ola is dan ook blij met het Katholieke studentenhuis waar ze nu woont en de begeleiding door zuster Radislava. “We hebben zo’n moeder nodig, want we zijn jonge mensen. En we hebben goed advies nodig.”

Zuster Radislava begeleidt de meisjes in praktische zaken, maar ook geestelijk. “Hier leren ze van elkaar. Zelfs hoe af te wassen. Sommigen wisten zelfs niet hoe ze moesten schoonmaken. Ik dacht dat het voor hen verschrikkelijk moest zijn, een zuster die bij hen woont en een oogje in het zeil houdt. Maar nee! Ik ben meer zoals een moeder.”

Het belangrijkste doel van dit studentenhuis voor meisjes is dat ze niet het geloof verliezen dat hun ouders hebben doorgegeven. Zuster Radislava: “Daarom hebben we uw hulp nodig, om dit studentenhuis te behouden. Zo kunnen veel meisjes er hun voordeel mee doen.”

Helpt u mee, zodat ook in het nieuwe schooljaar meisjes uit Katholieke families een thuis vinden en begeleid kunnen worden? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van “Studentenpastoraat Oekraïne.” Uw gift wordt aan dit project of soortgelijke projecten in Oekraïne besteed.